Ministerul Sanatatii intentioneaza reducerea duratei de rezidentiat cu 1 an pentru 37 de specialitati, marea lor majoritate fiind specialitati medicale sau paraclinice. Exemple: Boli infectioase, dermatovenerologie, Expertiza medicala a capacitatii de munca, Endocrinologie, Pediatrie, Recuperare medicina fizica balneologie, Reumatologie, Anatomie patologica, Epidemiologie, Igiena etc. De asemenea, se propune reducerea cu 2 ani a duratei de pregatire pentru specialitatile Chirurgie cardiovasculara si Medicina sportiva. Masura este aprobata de catre rectorii universitatilor de medicina si farmacie.
Ministerul Sanatatii va reorganiza structura directiilor de sanatate publica prin reducerea functiilor de conducere de la 5 la 3. Acest aspect inseamna eliminarea, din fiecare directie de sanatate publica, a doua posturi de directori adjuncti coordonatori, in total 84 functii de conducere la nivelul intregii tari.
Reorganizarea directiilor de sanatate publica presupune si reducerea unor posturi administrative, ocupate de functionari publici, si a functiilor de conducere, dar nu inseamna disponibilizarea medicilor sau a personalului medical practicant.
CSEKE Attila, ministrul Sanatatii si-a exprimat nemultumirea privind activitatea directiilor de sanatate publica subliniind faptul ca eficienta acestora nu este corelata cu structura organizatorica ce vizeaza intre 67 si 326 de posturi ocupate. Dupa analiza contractelor colective de munca, in urma carora acum daca s-ar efectua reduceri de personal ar trebui platite pana la 24 salarii compensatorii, oficialii ministerului vor decide restructurarea acestor unitati.
Ministerul Sanatatii pune in dezbatere publica proiectele actelor normative privind reducerea duratei de pregatire prin rezidentiat pentru unele specialitati si reorganizarea directiilor de sanatate publica.
Pe pagina de web www.ms.ro, la sectiunea transparenta decizionala, vor fi postate Ordinul pentru modificarea si completarea Ordinului ministrului sanatatii publice nr. 1509/2008 privind aprobarea Nomenclatorului de specialitati medicale, medico-dentare si farmaceutice pentru reteaua de asistenta medicala si Ordinul pentru aprobarea Regulamentului de Organizare si Functionare a directiilor de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti.
2010
Sursa: Televiziunea-medicala.ro
Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii