Trimite unui prieten Printeaza pagina

Ministerul Sanatatii organizeaza astazi concursul de Rezidentiat

Anul acesta 5130 absolventi ai universitatilor de medicina si farmacie vor sustine concursul de Rezidentiat. Acestia vor concura pe 3 505 locuri si posturi pe care Ministerul Sanatatii le-a scos la concurs.

Cei mai multi medici tineri, 4318, s-au inscris pentru locurile si posturile scoase la concurs in domeniul medicina, un numar de 701 au optat pentru locurile si postul din domeniul medicina dentara, iar restul de 111 vor sustine specialitatea in farmacie.

Pentru cele 469 posturi scoase la concurs in domeniul medical s-au inscris 383 candidati, iar pentru cele 52 posturi din domeniul farmacie sunt inscrisi doar 2 candidati.

In sesiunea din 2010, dintre cele 3505 locuri si posturi scoase la concurs, un numar de2740 sunt locuri pentru medicina, 175 locuri pentru medicina dentara si 69 pentru farmacie.

La acestea se adauga cele 469 posturi scoase la concurs pentru medicina si 52 posturi pentru farmacie.

Raportat la anul trecut, nu vor exista modificari in ceea ce priveste tematica si bibliografia, precum si sistemul de test grila cu 200 intrebari, pe o durata de 4 ore.

Punctajul minim de promovare reprezinta 60% din punctajul maxim realizat la cele 200 de intrebari pentru fiecare domeniu.

Ocuparea locurilor in specialitate se face in ordinea punctajului de promovare obtinut, in limita locurilor publicate pentru fiecare domeniu, alcatuindu-se o singura clasificare pentru fiecare domeniu. Pentru rezidentiatul pe post clasificarea se face pe fiecare post.

Anul acesta, Ministerul Sanatatii pune accent pe pregatirea medicilor specialisti. Este nevoie de mai multi specialisti in spitalele din tara si din aceasta cauza au fost luate doua masuri importante: reducerea cu un an a duratei de Rezidentiat pentru 36 de specialitati si eliminarea Rezidentiatului cu durata de 7 ani.

"Atentia noastra se indreapta pentru medicii tineri si cautam diverse solutii pentru a-i aduce mai repede in sistem si pentru a-i pastra aici. O masura ar fi aceea a dreptului limitat de libera practica sau cea a cresterii veniturilor medicilor tineri", a declarat ministrul Sanatatii, CSEKE Attila.

Ministerul Sanatatii, in noul pachet legislativ care va fi defintivat in aceasta perioada, prevede introducerea dreptului limitat de practica pe anumite competente stabilite de MS cu avizul Colegiului Medicilor din Romania.

Tinerii absolventi ai facultatilor de medicina vor putea fi angajati dupa ce termina facultatea ca ajutoare in anumite sectii, la UPU sau cabinetele medicilor de familie.

Vor lucra sub indrumare, fara a avea dreptul la parafa sau semnatura.

De asemenea, in noul pachet legislativ Ministerul Sanatatii propune ca orice rezident, dupa 3 ani, din anul 4, sa poata lucra cu competente limitate. Pentru fiecare specialitate comisiile de specialitate vor stabili competente limitate.

Masura va duce la reducerea deficitului de personal. De asemenea, medicul tanar castiga experienta direct in pregatirea profesionala. Se vor forma profesionisti mai buni pentru sistem si acestia vor fi responsabilizati.

21/11/2010 Ministerul Sanatatii
Sursa: Stirimedicale.ro


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii