Trimite unui prieten Printeaza pagina

Vomica

Vomica reprezinta evacuarea (expulzarea) continutului patologic, cel mai frecvent puroi, al unei cavitati din parenchimul pulmonar sau cavitatea pleurala sau alt organ de vecinatate prin stabilirea unei comunicatii intre aceasta si o bronhie.

Evacuarea continutului care variaza de la 100-1000 ml se face brusc printr-o eliminare exploziva si abundenta care inunda bronsiile, cavitatea bucala si fosele nazale. De obicei vomica apare dupa un efort fizic, emotie, un acces de tuse, o toracenteza. Toti acesti factori pot declansa o durere toracica intensa asociata cu dispnee urmata de expulzarea puroiului. Bolnavul prezinta un facies speriat, paloare, este acoperit de transpiratii reci, puls accelerat, extremitari reci, tendinta la lipotimie.

Vomica poate fi fractionata (cel mai frecvent) sau masiva atunci cand se stabileste o comunicatie larga intre cavitatea cu continut patologic si arborele bronsic.

In cazul unei vomici masive se elimina o cantitate mare de puroi care blocheaza ororfaringele rezultand o stare de asfixie, cianoza, moarte iminenta. Toate aceste fenomene diminua dupa evacuare.

In cazul vomicii fractionate manifestarile clinice sunt mult mai putin manifeste. Eliminarea prin vomica a unui puroi pleural ne ofera radiologic o imagine hidroaerica.


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii