Trimite unui prieten Printeaza pagina

Tusea

Tusea este un simptom frecvent care exprima o suferinta a apratului respi­rator. Este un act reflex sau un act voluntar care are ca rezultat expulzarea violenta si sonora a aerului intrapulmonar precum si a eventualelor secretii patologice (mucus, puroi, sange) sau a corpilor straini din arborele traheo-bronsic.

De nenumarate ori tusea reprezinta o reactie de aparare a organismului in vederea eliminarii produselor patologice din caile respiratorii. Expulzarea se realizeaza prin trei mecanisme: actiunea cililor, miscarile peristaltice ale bronhiilor si reflexul de tuse.

Tusea din afectiunile aparatului respirator

Tusea umeda (productiva) este tusea insotita de expectoratie mai mult sau mai putin abundenta, are caracter umed, survine dimineata, odata cu schimbarea pozitiei, cand se favorizeaza excitarea zonelor tusigene.

Tusea umeda este intalnita la bolnavii cu bronsite cronice, bronsiectazii, scleroze pulmonare, supuratii bronho-pulmonare. In bronsiectazie, tusea matinala (se face toaleta bronhiilor) este insotita de eliminarea unei spute muco-purulenta in cantitate mare care se sedimenteaza in mai multe straturi.

Tusea uscata (neproductiva) este o tuse seaca cu caracter uscat. Uneori este insotita de modificari ale timbrului si se intalneste la inceputul bolilor eruptive, in laringita difterica, in bronho-pneumoniile virale.

Aparitia brusca a tusei uscate neproductive la copil trebuie sa ne duca cu gandul inclusiv la aspiratia in arborele bronsic al unui corp strain (nasture, bob de porumb, de grau).

La adult si varstnic tusea seaca instalata progresiv ne sugereaza o tumora intra-bronsica, in timp ce tusea uscata stridenta, foarte sonora uneori cu timbru latrator aproape ca pune diagnosticul de afectiune mediastinala (adenopatii, tumori, anevrism).
In pneumotorace tusea este uscata si cu timbru metalic.

Tusea emetizanta este tusea ce se insoteste de voma. Este intalnita in tusea convulsiva si in tuberculoza pulmonara cu leziuni la nivelul faringelui.

Tusea poate fi o tuse utila si o tuse inutila, de aceea medicul este obligat sa judece in context si sa administreze tratamentul corespunzator.

Uneori tusea este insotita de diverse accidente ca de exemplu accidente hemoragice prin rupturi vasculare, epistaxis, hemoptizii, hemoragii meningee, pneumotorace spontan (ruptura unor alveole care realizeaza comunicarea cavitatii pleurale cu arborele bronhoalveolar), la varstnici tusea poate provoca pierderea involuntara de urina, poate favoriza hernii sau prolaps.

Tusea din afectiunile extrapulmonare este tusea la bolnavii cardiaci, tusea la nevrotici etc.


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii