Mioclonia reprezinta o contractie spontana si involuntara a unui singur muschi sau grup de muschi, si este intalnita in variate afectiuni neurologice. Mioclonia poate semnala instalarea unei convulsii. Aceste contractii pot fi izolate sau repetate, ritmice sau aritmice, simetrice sau asimetrice, sincrone sau asincrone si generalizate sau localizate. Ele pot fi provocate de lumini puternice intermitente, de un sunet puternic sau de un contact fizic neasteptat. Mioclonia poate apare in mod normal chiar inainte de instalarea somnului. De asemenea, poate fi intalnita in unele intoxicatii si, mai rar, poate fi o complicatie a hemodializei.
Cauze
Boala Alzheimer. Mioclonia generalizata poate aparea in stadiile avansate ale acestei boli. Alte semne tardive includ rigiditate musculara, incontinenta urinara si fecala si halucinatii.
Boala Creutzfeldt-Jakob. Contractiile mioclonice difuze apar timpuriu in aceasta dementa rapid progresiva. Initial aleatorii, ele devin treptat mai ritmice si simetrice, aparand adesea ca raspuns la stimuli senzoriali. Manifestarile asociate includ ataxie, afazie, slabirea auzului, rigiditate si degenerescenta musculara, fasciculatii, hemiplegie si tulburari de vedere.
Encefalita virala. In encefalita virala, mioclonia este de regula intermitenta si localizata sau generalizata. Manifestarile asociate variaza si pot cuprinde alterarea rapida a starii de constienta, febra, cefalee, iritabilitate, rigiditate nucala, varsaturi, convulsii, afazie, ataxie, hemipareza, nistagmus, pareze oculare si disfagie.
Encefalopatie. Encefalopatia hepatica produce ocazional contractii mioclonice in asociere cu asterixis si convulsii locale sau generalizate. Encefalopatia hipoxic-ischemica poate produce convulsii mioclonice generalizate aproape imediat dupa refacerea functiei cardio-pulmonare. Encefalopatia uremica produce in mod frecvent mioclonie.
Epilepsie. In epilepsia idiopatica mioclonia localizata este de regula limitata la un membru superior sau inferior si apare singular sau in contractii multiple, de obicei la trezire.
Intoxicatii. Intoxicatia acuta cu bromura de metil, bismut sau stricnina poate produce instalarea acuta a miocloniei si confuziei.
Retragere medicamentoasa. Mioclonia poate fi intalnita la pacientii ce sufera de retragere alcoolica, opioida sau sedativa, sau de delirium tremens.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii