Dezvoltandu-se de regula treptat, aceasta sensibilitate marita la temperaturi scazute reflecta afectarea mecanismului de reglare termica al corpului, bazat pe interactiunea dintre hipotalamus si glanda tiroida.
De obicei, acest simptom se datoreaza unei tumori sau unei deficiente hormonale. La varstnici intoleranta la frig reflecta modificarile fiziologice survenite odata cu varsta.
Un anumit grad de intoleranta la frig este normal la copiii mici deoarece distributia grasimilor este scazuta iar mecanismul de reglare a temperaturii este inca imatur. Parintii trebuie sa inteleaga ca nou-nascutul sau sugarul va pierde cu usurinta din caldura corporala daca este expus la temperaturi scazute.
Cauze
Hipopituitarismul. Semnele si simptomele hipopituitarismului se dezvolta lent si variaza in functie de severitatea bolii. Intoleranta la frig si tremuraturile insotesc, de regula, alte manifestari, precum oboseala, letargie, tulburari menstruale, impotenta, libidou scazut, nervozitate, iritabilitate, cefalee, foame si piele uscata, rece si pala. Daca hipopituitarismul este cauzat de o tumoare pituitara, se observa manifestari neurologice, ca de exemplu cefalee, hemianopsie temporala bilaterala, scaderea acuitatii vizuale, si posibil orbire.
Hipotiroidismul. Intoleranta la frig apare de timpuriu si se inrautateste progresiv la pacientii cu aceasta afectiune. De asemenea, pacientii sufera de oboseala, anorexie cu crestere in greutate, constipatie, menoragie. Pe masura ce hipotiroidismul evolueaza, pacientul prezinta scaderea libidoului si incetinirea activitatii motorie si intelectuala. Parul sau devine rar si uscat, unghiile groase si fragile, iar pielea uscata, pala si rece. Ulterior, va avea o expresie faciala inexpresiva, cu edem facial si periorbital si maini si picioare pufoase.
Un copil cu intoleranta la frig datorata hipotiroidismului poate prezenta simptome si semne subtile, nespecifice ale bolii de fond. In general, copilul tremura si are o temperatura mai mica de 30 grade, buze albastrui si reci si piele patata si rece, in special la extremitati.
Leziuni hipotalamice. Pacientul care prezinta afectari hipotalamice poate alterna intre intoleranta la frig si intoleranta la cald. Intoleranta la frig se dezvolta spontan; bolnavul se plange in general de senzatie de frig, tremuraturi si nevoia de a purta mai multe haine pentru a se incalzi. Semnele si simptomele asociate includ: amenoree, tulburari de somn, sete si urinare crescute, apetit viguros cu crestere in greutate, tulburari de vedere, cefalee, si tulburari de personalitate, precum atacuri de furie, de plans si de ras.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii