Trimite unui prieten Printeaza pagina

Hipoxemia

Hipoxemia reprezinta scaderea nivelelor de oxigen din sange. Pentru a functiona corespunzator, organismul necesita un nivel constant de oxigen ce ajunge prin sange la celule si tesuturi. Cand acest nivel de oxigen scade sub un anumit prag, se instaleaza hipoxemia, iar pacientul poate prezenta o scurtare a respiratiei.

Nivelurile de oxigen sunt adesea masurate in procentaj, iar o valoare cuprinsa intre 95-100% este in general considerata normala. Diverse tulburari pot provoca scaderea nivelului de oxigen sub valoarea normala, iar persoanele cu un nivel de 90% sau mai mic, pot fi diagnosticate cu hipoxemie.

Principalul simptom al hipoxemiei este scurtarea respiratiei. Alte potentiale simptome includ paloare, slabiciune, fatigabilitate, extremitati cianotice, in special in jurul unghiilor. Deprivarea de oxigen pe termen lung poate provoca alte manifestari, precum ingrosarea degetelor.

Exista numeroase cauze posibile ale hipoxemiei. Multe dintre acestea intereseaza functia pulmonara. Inhalarea in cantitati mari a anumitor substante, precum monoxid de carbon, pot cobori nivelul de oxigen din sange. Boli, precum pneumonia, pot ingreuna uneori oxigenarea sangelui atunci cand acesta ajunge la plamani. Alte afectiuni pulmonare ce pot duce la dezvoltarea hipoxemiei includ emfizem, boala pulmonara obstructiva cronica, edem pulmonar, fibroza pulmonara, pneumotorax, sindromul de detresa respiratorie acuta sau embolism pulmonar. Aproape orice stare ce reduce functia pulmonara, chiar daca este temporara (altitudini inalte) sau mai permanenta, poate afecta capacitatea plamanilor de a oxigena sangele.

O alta cauza posibila a hipoxemiei este anemia, stare in care exista prea putine hematii ce transporta oxigenul la tesuturi.

Printre alte cauzele ale hipoxemiei se numara:

  • Obstructia cailor aeriene
  • Anumite medicamente ce deprima respiratia, precum narcotice si anestezice
  • Boli cardiace congenitale
  • Soc
  • Apnee de somn

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii