Hiperfagia reprezinta tulburarea caracterizata prin cresterea brusca a apetitului. Ea poate fi cauzata de o tulburare fizica sau poate fi rezultatul unei probleme psihice.
Cauze
Afectiuni ale hipotalamusului. Hiperfagia poate fi cauzata de afectiuni ale hipotalamusului. Hipotalamusul este o parte a creierului, cu roluri variate ce includ controlul temperaturii corporale, senzatiei de foame, sete, oboseala sau somn.
Boli genetice. Boli genetice, precum sindromul Prader-Willi si sindromul Bardet Biedl, pot cauza hiperfagie.
Boli psihice. Anumite boli psihice pot produce hiperfagie. Tulburarile anxioase, precum tulburarea obsesiv compulsiva, tulburarile anxioase generalizate si fobiile, pot provoca senzatie de foame, pacientii apeland la alimentatia excesiva, modalitate de a reduce stresul sau nervozitatea. Bulimia este o tulburare de alimentatie in care bolnavul consuma in mod sistemic cantitati excesive de alimente, pe care le elimina ulterior prin varsaturi.
Hipertiroidism. Una dintre principalele cauze ale hiperfagiei o reprezinta hipertiroidismul, afectiune in care glanda tiroida produce nivele excesive de hormoni. Acesti hormoni intervin in metabolism, proces chimic care converteste caloriile din alimente in energie utilizabila de catre organism.
Hipoglicemie. O alta cauza posibila a hiperfagiei este hipoglicemia, tulburare caracterizata prin scaderea glicemiei. Organismul isi procura majoritatea energiei din zaharurile din circulatia sanguina, astfel incat un nivel mai redus de zaharuri in sange poate face ca organismul sa pofteasca mai multe alimente pentru a obtine energie. Hipoglicemia poate fi provocata de boli renale, alcoolism, tumori pancreatice, diabet sau malnutritie.
Medicamente. Hiperfagia poate fi de asemenea un efect secundar al unor medicamente. Ciproheptadina, medicament utilizat pentru diminuarea simptomelor alergice, poate produce o intesificare a poftei de mancare. Medicamentele utilizate in tratamentul inflamatiei asociata cu astmul si artrita, cunoscute ca corticosteroizi, pot de asemenea provoca ca efect secundar o senzatie de foame.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii