Hemoptizia se caracterizeaza pintr-o expectoratie al carui continut este dominat de sange si care poate avea cauze si mecanisme diferite.
Este necesar sa diferentiem hemoptizia adevarata (la care sangele provine din plamani sau din caile aeriene inferioare) de cazurile in care sangele provine din cavitatile nazale, faringe sau esofag, care este aspirat si ulterior expectorat sub forma de hemoptizie (falsa hemoptizie). Sangele din hemoptizie este rosu, aerat, si foarte putin coagulabil, ramanand lichid. Cantitatea poate fi mica si repetata sau abundenta.
De regula, inaintea aparitiei hemoptiziei bolnavul are niste fenomene prodromale ca de exemplu senzatie de caldura, cefalee, ameteala, jena respiratorie, tensiune toracica dureroasa, senzatie de iritatie in regiunea laringiana (senzatie care duce la declansarea reflexului de tuse si aparitia hemoptiziei). Din punct de vedere clinic bolnavul prezinta paloare, anxietate, transpiratii reci, dispnee, tahipnee, lipotimie (uneori), tahicardie, hipotensiune. Febra precede, coexista sau urmeaza hemoptiziei.
Cantitativ hemoptiziile pot fi mici (50-150 ml), hemoptizii mijlocii (150-250 ml), hemoptizii mari (250-500 ml) si foarte mari sau grave (mai mult de 500 ml) - hemoptizia fudroaianta sau cataclismica care duce la existus.
Cauzele hemoptiziei
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii