Trimite unui prieten Printeaza pagina

Halucinatiile

Halucinatiile reprezinta perceptii senzoriale false sau distorsionate ce par a fi reale. Aceste perceptii sunt degenerate mai degraba de catre mintea pacientului, decat de stimulii externi, si pot fi vizuale, auditive, tactile si chiar gustative sau olfactive.

O halucinatie apare atunci cand factorii de mediu, emotionali sau fizici, precum stresul, medicamentele, oboseala extrema sau bolile psihice, afecteaza functionarea mecanismului cerebral, mecanism care ajuta la distingerea dintre perceptiile constiente si cele interne, bazate pe memorie. Ca rezultat, halucinatiile apar in cursul periodelor de constienta.

Pacientii ce sufera de boli psihice, precum shizofrenie, percep frecvent halucinatii. Halucinatiile pot sa apara si la persoanele sanatoase mental, ca rezultat al stresului sau epuizarii excesive, sau pot fi produse intentionat prin utilizare de droguri, meditatie sau deprivari senzoriale.

Cauze

Boli psihice. Pana la 75% dintre pacientii schizofrenici au raportat perceptii halucinatorii.

Boli sau leziuni cerebrale. Leziunile sau traumele cerebrale pot afecta functionarea creierului, si pot produce halucinatii.

Deprivare de somn si/sau epuizare. Epuizarea fizica si emotionala poate induce halucinatii, prin „stergerea” granitei dintre somn si starea de constienta.

Droguri. Substantele halucinogene, precum ecstasy, LSD, mescalina si psilocibina, pot provoca halucinatii. In plus, retragerea medicamentoasa poate induce halucinatii tactile si vizuale, precum poate fi cazul perosanelor alcoolice ce sufera de delirium tremens.

Meditatie si/sau deprivare senzoriala. Atunci cand creierul este lipsit de stimuli externi pentru a forma perceptii, el poate compensa prin raportarea la memorie, formand perceptii halucinatorii. Aceasta stare este frecvent intalnita la persoanele oarbe si surde.

Stres. Stresul prelungit sau extrem poate altera procesele mentale, declansand halucinatii.


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii