Fotopsia reprezinta perceptia vizuala a unor scantei, pete luminoase sau a unor dungi in forma de fulger. Poate aparea local sau in intreg campul vizual, si poate indica afectarea temporara sau permanenta a vederii.
In majoritatea cazurilor, fotopsia semnaleaza despartirea membranei vitroase posterioare in doua straturi. Stratul intern se dataseaza de retina, iar cel extern ramane fixat de aceasta.
Fotopsia poate aparea ca rezultat al tractiunii exercitate de membrana vitroasa asupra retinei, al hemoragiei cauzate de o ruptura aparuta in capilarele retinei, sau al corpilor vitrosi solizi ce plutesc in lichidul vitros.
Cauze
Dezlipirea de retina. Fotopsia descrisa ca perceptia unor pete sau corpi flotanti este localizata in portiunea campului vizual in care are loc dezlipirea de retina. Prin implicarea maculara, pacientul poate prezenta o afectare vizuala nedureroasa asemanatoare cu o „cortina” ce acopera campul vizual.
Migrena. Fotopsia poate precede instalarea unei migrene. Pe masura ce simptomele se reduc, pacientul prezinta o cefalee unilaterala severa ce se mentine de obicei intre 1 si 12 ore si poate fi insotita de parestezia buzelor, fetei sau mainilor, confuzie usoara, ameteala, fotofobie, greata si varsaturi.
Traumatism cranian. Un pacient ce a suferit un traumatism cranian minor poate raporta fotopsie in momentul traumatismului. De asemenea, el se poate plange de durere localizata in zona traumatismului, cefalee generalizata si ameteala. Ulterior, pot aparea greata, varsaturi si afectarea starii de constienta.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii