Cresterea temperaturii peste 37 grade C poarta denumirea de subfebrilitate (intre 37-38 grade C) si febra (peste 38 grade).
Febra poate fi o febra infectioasa (sau septica) si o febra neinfectioasa (febra aseptica).
Febra infectioasa (septica) se instaleaza:
Febra neinfectioasa - apare de obicei in boli neinfectioase, ca de exemplu:
Evolutia febrei
Febra evolueaza in urmatoarele stadii:
a) stadiul de crestere al temperaturii (stadium incrementi) de la cateva minute la cateva ore, zile sau saptamani.
b) stadiul de temperatura maxima (stadium fastigium) reprezinta perioada de apogeu a temperaturii.
c) stadiul de scadere a temperaturii, de declin sau defervescenta (stadium decrementi) se caracterizeaza prin cresterea termolizei.
Febra prelungita. Orice stare febrila care persista mai mult de trei saptamani reprezinta o febra prelungita.
Febra continua este o febra ridicata in care diferenta dintre temperatura matinala si cea vesperala timp de mai multe zile nu depaseste 1 grad C. Ea este intalnita in pneumonia franca lobara, febra tifoida (in perioada de stare a bolii), tifosul exantematic, osteomielita.
Febra remitenta este febra ce se caracterizeaza prin aceea ca diferenta dintre temperatura matinala si cea vesperala depaseste 1 grad C. Ea apare in septicemii, supuratii pulmonare, tuberculoza pulmonara grava, in perioada a doua a febrei tifoide.
Febra intermitenta se caracterizeaza printr-o alternanta in timp de 24 de ore a temperaturii normale cu febra mult ridicata. Cand oscilatiile devin deosebit de mari (de 3-5 grade C pe parcursul a 24 de ore) febra foarte ridicata osciland cu temperatura normala sau chiar subnormala vorbim de febra hectica.Ea apare in supuratiile pulmonare, infectii urinare si unele septicemii.
Febra recurenta evolueaza cu febra ridicata si continua timp de 5-8 zile alternand cu perioade afebrile. Ea apare in limfogranulomatoza maligna, tuberculoza pulmonara, infectii urinare sau biliare, leptospiroze.
Febra recidivanta este o varianta de febra recurenta caracterizata prin faptul ca ascensiunile termice survin la intervale foarte variate si imbraca caracter de puseuri (o intalnim in colangite, pielite, carcinom si unele forme de tuberculoza).
Febra ondulanta este caracterizata prin ascensiuni termice ce se repeta periodic. Ridicarea temperaturii este progresiva, iar defervescenta este lenta pana la afebrilitate sau subfebrilitate urmata de cicluri repetate.
Febra de tip invers este febra in care temperatura matinala este mai ridicata decat cea vesperala. Apare in tuberculoza pulmonara grava, supuratii profunde si inflamatii cavitare.
Febra neregulata se refera la febra care nu poate fi incadrata in nici unul din tipurile descrise si care desfide orice descriere.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii