Trimite unui prieten Printeaza pagina

Exoftalmia

Exoftalmia este o proeminenta a globilor oculari in afara orbitei datorita cresterii presiunii intraorbitale si retrooculare.

Exoftalmia endocrina apare in hipertiroidism si in alte boli endocrine. Exoftalmia din hipertiroidism sau basedowniana se datoreste factorului exoftalmiant (S.P.E. - substanta producatoare de exoftalmie). Exoftalmia poate fi bilaterala simpla, bilaterala edematoasa si unilaterala.

In boala Basedow exoftalmia este bilaterala, directa neinflamatoare si reductibila.

Proeminenta globilor oculari este insotita de rigiditatea pleoapei superioare, hipersecretia lacrimala care da ochiului o stralucire deosebita.

Exoftalmia neendocrina

Exoftalmia traumatica apare dupa plagi penetrante orbitare sau traumatism cranian. In hematomul orbitar protruzia oculara este intinsa, dureroasa si ireductibila.

Exoftalmia inflamatoare (flegmon, miozita) evolueaza cu o proeminenta oculara deosebit de dureroasa, limitata in miscari, asociata cu edem, rosata pleoapelor si semne generale.

Exoftalmia vasculara din tromboza sinusurilor si a venei oftalmice, debutul este brusc, globul ocular este complet blocat si apar paralizii oculo-motorii. In angiomul simplu sau cavernos protruzia oculara se mareste la efort, tuse sau strigat, iar exoftalmia din anevrismele arterio-venoase este pulsatila si sincrona.

Exoftalmia secundara unei neoformatii primitiv orbitare (gliomul nervului optic, hemangiom cavernos) de vecinatate (osteom frontal, etmoidal, mucocel frontoetmoidal, meningocel orbital sau metastatice (cancer de san sau de prostata).

Exoftalmia mai poate apare in unele boli de sistem ca de exemplu reticuloze, leucemii si unele boli parazitare (ex. echinococozia, cisticercoza).


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii