Trimite unui prieten Printeaza pagina

Excoriatia

Termenul de excoriatie se refera la orice zgarietura, taietura sau leziune superficiala a pielii. Excoriatia se difera de o plaga deschisa, prin faptul ca degradarea sau lezarea este limitata la suprafata pielii si nu penetreaza suficient de profund pentru a cauza o hemoragie semnificativa.

Excoriatia poate prezenta multe cauze, inclusiv zgarierea neintentionata sau frecarea de o suprafata rugoasa. Anumite afectiuni cutanate pot provoca aparitia unor semne pe tegument, clasificate ca excoriatii. Exista si afectiuni psihice in care bolnavul se zgarie in mod intentionat, creand taieturi si abraziuni la nivelul pielii. Substantele chimice, caldura si alti agenti pot cauza leziuni cutanate ce nu penetreaza mai mult de primul strat al tegumentului, fiind clasificate ca excoriatii.

Excoriatiile sunt usor de tratat si se vindeca de obicei rapid.

Termenul este de asemenea folosit in relatie cu o tulburare, cunoscuta sub denumirea de excoriatie nevrotica. Excoriatia nevrotica este caracterizata prin zgarieturi compulsive. Compulsia poate debuta cu aparitia unei leziuni minore pe piele. La scurt timp, zgariatul poate incepe fie constient, fie inconstient si este de obicei focusat pe o anumita zona.

Daca zgariatul este inconstient, el poate aparea ca raspuns la stres sau alti factori de mediu. Poate fi chiar rezultatul unei afectiuni neurologice. Daca zgariatul este voluntar, se poate datora unei afectiuni psihice de fond.

Principalele afectiunile psihice ce cauzeaza excoriatie nevrotica sunt tulburarea obsesiv compulsiva si tulburarea dismorfica corporala. Ambele tulburari, precum si multe altele, pot provoca ideea irationala conform careia zona zgariata trebuie modificata intr-un anumit fel. In cazul tulburarii obsesiv compulsive motivul zgarierii poate fi teama de germeni. In tulburarea corporala dismorfica, motivul poate fi dorinta de a indeparta leziunea sau de a schimba aspectul zonei interesate.


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii