Trimite unui prieten Printeaza pagina

Exantemul

Exantemul reprezinta o eruptie cutanata ce acopera majoritatea corpului. Este o complicatie rara la adulti, insa relativ comuna la copii.

Exantemul poate fi declansat de diferite tulburari, precum infectii virale, infectii bacteriene, reactii adverse ale medicamentelor si reactii anormale ale sistemului imun. Simptomele eruptiei depind de cauza de fond. Eruptiile dispar de obicei cand este indepartata cauza.

Cauzele cele mai frecvente ale exantemului sunt infectiile virale, precum varicela, pojarul si gripa. Aproape orice infectie bacteriana raspandita poate cauza aparitia exantemului la copii foarte mici, inclusiv infectiile cu stafilococ si streptococ. Ocazional, o boala autoimuna majora este responsabila de aparitia exantemului. In unele cazuri, eruptia poate sa apara fara o cauza evidenta.

Majoritatea cazurilor de exantem sunt precedate de alte simptome ale afectiunii de fond. Infectiile virale, de exemplu, provoaca adesea febra, fatigabilitate, dureri articulare si musculare, si scaderea apetitului. Copilul poate fi foarte iritabil sau letargic pe masura ce boala se instaleaza. Atunci cand se dezvolta exantemul, acesta acopera frecvent aproape toata suprafata tegumentului. Roseata si umflaturile sunt de obicei mai concentrate l a nivelul trunchiului, feselor, bratelor si picioarelor, decat la nivelul mainii si fetei.


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii