Rezultat al excesului de fluid interstitial la nivelul bratelor, acest tip de edem poate fi unilateral sau bilateral si se poate dezvolta treptat sau spontan. Edemul bratelor poate fi agravat de imobilizarea membrelor si diminuat prin ridicarea bratelor si exercitii fizice.
Edemul bratelor semnaleaza un dezechilibru lichidian, localizat intre spatiul vascular si cel interstitial. El apare de obicei in urma traumatismelor, afectiunilor venoase, toxinelor sau anumitor medicamente.
Cauze
Arsuri. In decurs de doua zile de la arsura bratului, pot aparea edem, durere si afectare tisulara.
Edem angioneurotic. Edemul angioneurotic este o reactie frecventa caracterizata prin aparitia spontana a unui edem nedureros la nivelul mainilor, picioarelor, pleoapelor, buzelor, fetei, gatului , organelor genitale sau viscerelor. Desi aceste edeme nu provoaca de obicei mancarimi, ele pot cauza o senzatie de arsura sau furnicaturi. Daca edemul se extinde la laringe, pot aparea semne de detresa respiratorie.
Intoxicatie cu venin. Muscaturile veninoase de sarpe, animale acvatice sau insecte pot provoca initial edem in jurul muscaturii sau intepaturii, ce se raspandeste rapid la intreg bratul. Durerea, eritemul si pruritul la acest nivel sunt frecvente. Parestezia apare ocazional. Mai tarziu, pacientul poate dezvolta semne si simptome generale, precum greata, varsaturi, slabiciune, crampe musculare, febra, frisoane, hipotensiune, cefalee si, in cazurile severe, dispnee, convulsii si paralizie.
Sindrom de vena cava superioara. Edemul bilateral al bratului progreseaza de obicei lent in cadrul acestei tulburari si este insotit de edem facial si al gatului. Venele dilatate marcheaza aceste zone edematoase. Pacientul se plange de asemenea de cefalee, vertij si tulburari de vedere.
Tratamente. Edemul localizat la nivelul bratului poate rezulta in urma infiltrarii cu lichide intravenoase in tesutul interstitial. O mastectomie radicala, care perturba drenajul limfatic, poate cauza un edem al intregului brat, precum poate si disectia ganglionilor limfatici auxiliari. De asemenea, radioterapia pentru tratarea cancerului de san poate produce edem al bratului imediat dupa tratament sau cateva luni mai tarziu.
Traumatismul bratului. La scurt timp dupa un traumatism, un edem sever poate afecta intregul brat. Acesta poate fi insotit de echimoze sau sangerari superficiale, durere sau amorteala si paralizie.
Tromboflebita. Tromboflebita poate cauza edem, durere si caldura la nivelul bratului. Tromboflebita venoasa profunda poate de asemenea produce cianoza, febra, frisoane si stare de rau. Tromboflebita superficiala poate cauza sensibilitate, roseata si induratie de-a lungul venei.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii