Edemul renal este de regula mai abundent si mai lipsit de elasticitate. Se instaleaza cu precadere la pleoape, fata, dosul mainilor. Este alb, palid (datorita infiltratiei si anemiei coexistente), pielea este destinsa, lucioasa, subtiata, mai transparent si mai putin elastica. La presiunea digitala pe un plan dur lasa godeu, este moale pufos, asemanator cu o coca.
Edemul renal se extinde repede la gambe, la genunchi (hidrartroza constanta), coapse, regiunea sacrata lombara, peretele abdomenului, regiunea dorsala, membrele superioare. In toate acestea se adauga hidrotorax (revarsat lichidian neinflamator) de obicei bilateral, fara febra, hidropericard (revasat lichidian neinflamator in pericard) si edeme viscerale (de obicei este interesat laringele, bronhiile, intestinul, retina, meningoencefalul, plamanul). De obicei la nivelul plamanului se instaleaza lent un edem cronic insotit de dispnee moderata.
Factorii de aparitie ai edemului renal sunt reprezentati de cresterea hidrofiliei tisulare, reabsorbtia crescuta de sare si apa, tulburarea permeabilitatii capilare generale si reducerea presiunii coloidosmotice a plasmei.
Edemul renal este intalnit in glomerulonefrita acuta, in sindroamele nefrotice, lupoeritematoviscerita, glomeruloscleroza diabetica, nefropatia gravidica etc.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii