Durerea oculara poate fi descrisa ca o senzatie dureroasa de arsura sau intepare in ochi sau in jurul ochilor. De asemenea, poate fi caracterizata ca o senzatie de corp strain.
Acest semn variaza ca intensitate de la blanda la severa. Durata si localizarea sa exacta ofera indicii asupra cauzei de fond.
Durerea oculara rezulta de obicei in urma abraziunii corneene, insa poate fi de asemenea datorata glaucomului sau altor afectiuni oculare, traumatismelor si bolilor sistemice sau neurologice. Oricare dintre aceste tulburari poate stimula terminatiile nervoase din cornee sau din portiunea externa a ochiului, producand durere.
Cauze
Abraziune corneeana. Acest tip de leziune produce de obicei senzatie de corp strain, lacrimare excesiva, fotofobie si injectare conjuctivala.
Arsuri. In arsurile chimice, o durere oculara, severa, spontana poate aparea alaturi de eritem si aparitia de bule la nivelul fetei si pleoapelor, fotofobie, mioza, injectare conjunctivala, si inabilitatea de a mentine pleoapele deschise. In arsurile provocate de radiatiile ultraviolete se dezvolta o durere oculara moderata spre severa la aproximativ 12 ore de la expunere, alaturi de fotofobie si modificari de vedere.
Astigmatism. Astigmatismul necorectat cauzeaza de obicei cefalee si oboseala oculara, durere si roseata la nivelul ochilor. Aceasta tulburare afecteaza atat persoanele in varsta cat si pe cele tinere.
Blefarita. Durerea arzatoare de la nivelul pleoapelor este insotita de injectare conjunctivala si de o secretie lipicioasa. Semnele asociate includ senzatie de corp strain, ulceratii ale pleoapelor si caderea genelor.
Celulita oculara. Aceasta afectiune cauzeaza o durere surda in ochiul afectat, un anumit grad de exoftalmie, edem si eritem palpebral, scurgeri purulente, reducerea miscarilor extraoculare si, ocazional, scaderea acuitatii vizuale si febra.
Chalazion. Chalazionul cauzeaza sensibilitate localizata si inflamatia pleoapelor superioare sau inferioare. Eversiunea pleoapei releva injectare conjunctivala si o mica umflatura rosietica.
Conjunctivita. Un anumit grad de durere oculara si lacrimare excesiva apar in cele patru tipuri de conjunctivita.
Conjunctivita alergica cauzeaza durere bilaterala, arzatoare dar blanda, insotita de prurit, injectare conjunctivala si secretii caracteristice.
Conjunctivita bacteriana provoaca durere doar atunci cand afecteaza corneea. Altfel, ea produce in mod tipic senzatie de arsura, senzatie de corp strain, secretii purulente si injectare conjunctivala.
Daca este afectata corneea, conjunctivita fungica poate cauza durere si fotofobie. In absenta implicarii corneei, ea produce prurit, senzatie de arsura a ochilor, secretii purulente vascoase si injectare conjunctivala.
Conjunctivita virala provoaca prurit, roseata ochilor, senzatie de corp strain, foliculi conjunctivali vizibili si edem palpebral.
Corpi straini in cornee si conjunctiva. Durerea severa si spontana este frecventa in aceasta tulburare, insa vederea ramane de obicei intacta. Alte manifestari includ lacrimare excesiva, fotofobie, mioza, senzatie de corp strain, punct intunecat pe cornee si injectare conjunctivala.
Dacrioadenita. O durere temporara poate afecta ambii ochi in aceasta afectiune. Alte semne sunt exoftalmie, injectare conjunctivala, edem si eritem palpebral si scurgeri purulente la nivelul ochilor.
Dacriocistita. Durerea si sensibilitatea din apropierea sacului lacrimal caracterizeaza dacriocistita acuta. Alte semne includ lacrimare excesiva, scurgeri purulente, eritem palpebral si inflamatie in jurul punctului lacrimal.
Episclerita. Durerea oculara profunda apare pe masura ce tesuturile supraiacente sclerei devin inflamate. Alte manifestari mai cuprind fotofobie, lacrimare excesiva, edem conjunctival si o sclera rosietica sau purpurie.
Eritem multiform major. Aceasta boala produce de obicei o durere oculara severa, entropion, trichiaza, conjunctivita purulenta, si fotofobie.
Eroziune corneeana. In aceasta afectiune, durerea severa apare la trezire si continua pe tot parcursul zilei. Durerea este insotita de injectare conjunctivala si fotofobie.
Fractura podelei orbitale. Aceasta fractura provoaca durere oculara, edem palpebral intens si, posibil, enoftalmie si diplopie.
Glaucom cu unghi deschis. Glaucomul cu unghi deschis poate cauza o durere usoara la nivelul ochilor, precum si pierderea vederii periferice, si reducerea acuitatii vizuale, ce nu este corectata prin purtarea ochelarilor.
Glaucom cu unghi inchis. Vederea incetosata si durerea severa instalata brusc in interiorul si in jurul ochiului caracterizeaza aceasta afectiune. Durerea poate fi atat de intensa incat provoaca greata, varsaturi si durere abdominala. Alte manifestari sunt scaderea rapida a acuitatii vizuale, si pupile fixe, nereactive, moderat dilatate.
Hematom subdural. Consecutiv unui traumatism cranian, hematomul subdural cauzeaza de obicei durere oculara severa si cefalee. Semnele neurologice asociate depind de localizarea si dimensiunea hematomului.
Herpes zoster oftalmic. Durerea oculara apare alaturi de durerea faciala unilaterala severa, de regula cu cateva zile inainte de eruptia veziculara. Alte semne includ pleoape inflamate si eritematoase, lacrimare excesiva, secretii seroase oculare, injectare conjunctivala, etc.
Hifema. Hifema apare dupa leziuni oculare sau interventii chirurgicale la nivelul ochiului si insoteste durerea spontana din interiorul si din jurul ochiului. De asemenea, pot aparea edem orbital si palpebral, injectare conjunctivala si tulburari de vedere.
Hordeolum (orjelet). Aceasta leziune produce de obicei durere oculara localizata care se agraveaza pe masura ce orjeletul creste in dimensiuni. De asemenea se intalnesc eritemul si edemul palpebral.
Irita acuta. O durere oculara moderata spre severa apare alaturi de fotofobie, injectare conjunctivala si vedere incetosata.
Keratita interstitiala. Asociata cu sifilisul congenital, inflamatia corneeana produce durere oculara cu fotofobie, vedere incetosata, injectare conjunctivala proeminenta si cornee de culoare roz-cenusie.
Keratoconjunctivita sicca. Aceasta tulburare cunoscuta ca sindromul ochiului uscat, cauzeaza o durere arzatoare cronica la ambii ochi, injectare conjuctivala, prurit, senzatie de corpi straini, fotofobie si dificultate in miscarea pleoapelor.
Laceratia oculara si corpi straini intraoculari. Leziunile oculare penetrante cauzeaza de obicei durere unilaterala usoara spre severa, si scaderea acuitatii vizuale. Tabloul clinic mai poate include edem palpebral, injectare conjunctivala si raspuns pupilar anormal.
Migrene. Migrenele pot produce o durere de cap atat de intensa incat dor si ochii. De asemenea, pot aparea greata, varsaturi, vedere incetosata si sensibilitate la lumina si zgomot.
Nevrita optica. In aceasta boala, odata cu miscarea ochilor apare durere in interiorul si in jurul ochiului. O afectare semnificativa a vederii se dezvolta, insa se reduce in decurs de 2-3 saptamani.
Pemfigus. In pemfigus, durerea oculara bilaterala si iritatia pot fi insotite de vedere incetosata si secretii vascoase.
Pseudotumora orbitala. Aceasta tulburare cauzeaza o durere oculara surda si diplopie la aproximativ jumatate din pacienti. Insa, exoftalmia proeminenta si deviatia oculara laterala sunt semne mai caracteristice. De asemenea, pot aparea edem palpebral si miscari extraoculare limitate.
Sclerita. Sclerita produce sensibilitate si durere oculara severa, injectare conjunctivala, sclera de culoare ablastra-purpurie si, posibil, fotofobie si lacrimare excesiva.
Sclerokeratita. Inflamatia sclerei si corneei cauzeaza durere, senzatie de arsura, iritatie si fotofobie.
Trachoma. Alaturi de durere, in ochiul afectat, trachoma cauzeaza lacrimare excesiva, fotofobie, secretii oculare, edem si eritem palpebral si foliculi conjunctivali vizibili.
Tratamente. Lentilele de contact pot cauza durere oculara si senzatie de corp strain. Interventiile chirurgicale la nivelul ochiului pot de asemenea produce durere oculara cu intensitate ce variaza de la un disconfort usor la o senzatie puternica de intepare.
Tumoarea glandei lacrimale. Aceasta leziune neoplazica produce de obicei durere oculara unilaterala, reducerea acuitatii vizuale, si un anumit grad de exoftalmie.
Ulcer cornean. Atat ulcerul cornean bacterian cat si cel de cauza fungica cauzeaza durere oculara severa. De asemenea, ulcerele corneene pot cauza scurgeri purulente, fotofobie si scaderea acuitatii vizuale.
Uveita. Uveita anterioara cauzeaza durere oculara severa, injectare conjunctivala semnificativa, fotofobie si pupila mica si nereactiva.
Uveita posterioara cauzeaza debutul insidios al unor manifestari similare, plus incetosarea gradata a vederii si distorsionarea formei pupilei.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii