Trimite unui prieten Printeaza pagina

Dizestezia

Dizestezia poate fi definita ca o senzatie neplacuta, si poate fi sau nu considerata un tip de durere. Termenul de dizestezie provine din cuvintele grecesti „dys” - anormal si „aesthesis” - senzatie, adica senzatie anormala.

Disconfortul provocat de dizestezie se poate manifesta in diferite forme. Dizestezia implica senzatii spontane sau provocate, precum senzatii de arsura, mancarime, umezeala, soc electric si intepare.

Persoanele care sufera de dizestezie pot deveni hipersensibile la atingere, in asa masura incat pana si imbracatul hainelor sau chiar atingerea propriei pieli pot deveni acte dificile.

Cauze

Dizestezia este cauzata de leziuni ale sistemului nervos central sau periferic, ce pot fi intalnite in diverse afectiuni.

Diabet. Persoanele cu diabet pot suferi frecvent afectari ale nervilor periferici, care pot provoca dizestezie caracterizata printr-o durere arzatoare. De regula, este localizata la nivelul picioarelor.

Scleroza multipla. Scleroza multipla provoaca demielinizare. Demielinizarea reprezinta pierderea tecii de mielina care este responsabila de protectia nervilor si de transmiterea mai rapida a semnalelor nervoase. Demielinizarea afecteaza cel mai adesea nervii sistemului nervos central.

Boala Lyme. Dizestezia, alaturi de polineuropatia, poate fi un simptom al afectarii nervoase cauzate de boala Lyme.

Alte afectiuni, precum HIV,  si anumite medicamente pot provoca dizestezii. Comprimarea nervilor periferici, diverse deficite de vitamine sau intoxicatii cu metale grele pot provoca instalarea acestei tulburari.

De asemenea, dizestezia este un simptom frecvent al sindromelor de retragere alcoolica sau altor droguri.


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii