Disuria, sau mictiunea (urinarea) dificila reprezinta golirea vezicala cu efort.
Persoanele cu aceasta suferinta urinara asteapta pana se declanseaza mictiunea urinand incet, cu jet intrerupt, slab proiectat, uneori picatura cu picatura, uneori contractand musculatura abdominala (sau apasand pe burta) pentru a evacua urina. La sfarsit bolnavul simte ca nu a golit complet vezica urinara.
Cauze
La barbat:
La femei:
Vezica urinara "lupta" cu obstacolul subvezical pentru golirea completa si , in faza initiala, prin hipertrofia detrusorului, obstacolul este depasit, dar, daca leziunea nu este tratata, vezica urinara slabeste, musculatura se subtiaza si treptat golirea devine incompleta.
Apare astfel reziduul vezical (cantitatea de urina care ramane neevacuata dupa fiecare urinare) care semnalizeaza aparitia retentiei de urina.
Prezentarea pacientului in timp util la medic cat si diagnosticarea corecta a acestei situatii, permite efectuarea unui tratament care sa impiedice extinderea consecintelor de la aparatul urinar inferior (afectarea "pompei" vezicale) la cel superior.
Disuria (urinarea dificila) nu trebuie confundata cu durerile mictionale.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii