Trimite unui prieten Printeaza pagina

Dispneea paroxistica nocturna

Dispneea paroxistica nocturna reprezinta un atac de dispnee care trezeste brusc pacientul din somn, si-l panicheaza.

Manifestarile frecvente includ diaforeza, tuse, wheezing si disconfort in piept. Atacul cedeaza dupa ce pacientul se ridica pentru cateva minute, dar poate reaparea la fiecare 2-3 ore.

Dispneea paroxistica nocturna reprezinta un semn al insuficientei cardiace stangi. Poate fi provocata de afectarea functiei ventriculului stang, resorbtia crescuta a lichidului interstitial sau cresterea volumului sanguin toracic. Toate aceste mecanisme fiziopatologice fac ca dispneea sa se inrautateasca atunci cand pacientul sta intins.

Cauze

Insuficienta cardiaca stanga. Dispneea aparuta la efort, in cursul somnului si ulterior chiar in cursul perioadelor de odihna, este un semn timpuriu al insuficientei cardiace stangi. Acest semn este de obicei insotit de respiratii Cheyne-Stokes, diaforeza, slabiciune, wheezing si o tuse persistenta neproductiva sau o tuse care produce o sputa clara sau hemoragica.
Pe masura ce boala se inrautateste, pacientul dezvolta tahicardie, tahipnee, alternarea pulsului, galop ventricular si edem periferic. In insuficienta cardiaca stanga avansata, pacientul poate de asemenea prezenta ortopnee severa, cianoza, hemoptizie si artimii cardiace, precum si semne si simptome de soc (de exemplu, hipotensiune, puls slab, tegumente reci si umede).


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii