Disgeuzia este o tulburare ce cauzeaza un gust anormal in gura. Ea provoaca o alterare a gustului care este atat neplacuta, cat si persistenta.
Papilele gustative sunt mici prelungiri care acopera in principal partea superioara a limbii. Ele contin celule care colecteaza informatia gustativa si o trasmit la creier. Papilele gustative pot identifica cele 4 gusturi de baza - sarat, dulce, acru si amar, insa perceptia aromelor este adesea influentata de simtul mirosului. Celulele gustative si olfactive functioneaza impreuna pentru a produce simtul gustativ. De aceea, unele persoane cu disgeuzie prezinta de asemenea si o alterare a mirosului.
Cauze
Disgeuzia este un simptom relativ rar, dar care poate avea numeroase cauze. Din fericire, multe dintre aceste cauze sunt temporare. Diverse infectii, precum raceala, gripa, infectii sinusale sau nazale, pot provoca disgeuzie. Cauzele disgeuziei sunt rareori grave, insa tulburarea afecteaza calitatea vietii.
Sarcina este o alta cauza frecventa a disgeuziei, aceasta din urma fiind provocata de modificarile hormonale. In sarcina, tulburarea cauzeaza adesea un gust acru sau metalic.
Alte cauze includ:
De asemenea, disgeuzia poate fi asociata cu sindromul gurii arzande (glosodinia), glosita si alte afectiuni orale.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii