Trimite unui prieten Printeaza pagina

Diaforeza

Diaforeza inseamna transpiratie abundenta. Acest semn reprezinta raspunsul sistemului nervos autonom la stresul fizic sau psihic, febra sau temperaturi crescute. Diaforeza poate fi generalizata sau limitata la nivelul palmelor, talpilor si fruntii. Cand este cauzata de febra sau temperaturi crescute, este generalizata.

De obicei, diaforeza se instaleaza brusc si poate fi insotita de alte semne ale sistemului nervos autonom, precum tahicardie si hipertensiune arteriala. Insa, acest semn variaza cu varsta, deoarece glandele sudoripare sunt imature la copiii mici si mai putin active la persoanele in varsta. Ca rezultat, pacientii din aceste grupuri de varste pot sa nu prezinte diaforeza asociata cu cauzele sale frecvente.

Diaforeza intermitenta poate insoti afectiunile cronice caracterizate prin febra recurenta. Diaforeza izolata poate aparea intr-un episod de durere acuta sau febra.

Diaforeza reprezinta un raspuns normal al organismului la temperaturi externe ridicate, aclimatizarea necesita de obicei cateva zile de expunere la temperaturi ridicate. In cursul acestui proces, diaforeza ajuta la mentinerea unei temperaturi corporale normale. Diaforeza se intalneste frecvent in cursul menopauzei, fiind precedata de o senzatie de caldura intensa. Alte cauze includ exercitiile fizice intense si extenuante care accelereaza metabolismul, creand o caldura interna si anxietate usoara spre moderata.

Cauze

Abces hepatic. Semnele si simptomele variaza in functie de extinderea abcesului, insa de obicei includ diaforeza, durere in cadranul abdominal superior drept, scadere in greutate, febra, frisoane, greata, varsaturi si semne de anemie.

Abcesul pulmonar. Transpiratiile nocturne intense se intalnesc frecvent in aceasta tulburare. Semnul sau principal este insa tusea care produce cantitati mari de sputa purulenta, urat-mirositoare si de obicei hemoragica. Manifestarile asociate includ febra cu frisoane, durere in piept, dispnee, slabiciune, anorexie, scadere in greutate, cefalee, stare de rau si matitate la percutie.

Acromegalie. Aceasta boala lent progresiva  se caracterizeaza prin hipersecretia hormonului de crestere si cresterea ratei metabolice. Alaturi de diaforeza semnele si simptomele mai includ piele calda, ingrosata si uleioasa, cresterea in dimensiuni a mainilor, picioarelor si maxilarelor, dureri articulare, crestere in greutate, raguseala.

Boala Hodgkin. In special la pacientii varstnici, semnele timpurii ale bolii Hodgkin pot include transpiratii nocturne, febra, fatigabilitate, prurit si scadere in greutate.

Empiem. Acumularea de puroi in spatiul pleural duce la transpiratii nocturne severe si febra. Pacientul se plange de asemenea de durere in piept, tuse si scadere in greutate. Prin examinare se mai observa diminuarea excursiei respiratorii pe partea afectata si reducerea sau absenta zgomotelor respiratorii.

Endocardita infectioasa. Transpiratii nocturne generalizate apar timpuriu in aceasta afectiune, si sunt insotite de febra slaba intermitenta, slabiciune, fatigabilitate, anorexie, scadere in greutate si artralgie.

Febra recurenta. Diaforeza caracterizeaza perioada de vindecare a stadiului de criza al acestei tulburari, care produce de obicei atacuri de febra crescuta insotite de mialgie severa, cefalee, artralgie, diaree, varsaturi, tuse si durere in piept sau durere oculara. Splenomegalia se intalneste frecvent, iar hepatomegalia si limfadenopatia pot fi si ele prezente. Intre 3 si 10 zile de la debut, atacul febril se termina abrupt cu frisoane, si puls si rata respiratorie crescute. Diaforeza si hipotensiunea pot duce la colaps circulator si deces. Recurenta apare invariabil daca pacientul supravietuieste atacului initial.

Feocromocitom. Feocromocitomul produce de obicei diaforeza, insa semnul sau principal este hipertensiunea persistenta sau paroxistica.  Alte efecte includ cefalee, palpitatii, tahicardie, anxietate, tremor, paloare, parestezie, durere abdominala, tahipnee, greata, varsaturi si hipotensiune ortostatica.

Hiperreflexia autonoma. Hiperreflexia apare dupa socul spinal din urma unui traumatism al coloanei vertebrale, care actioneaza superior de vertebra T6 si cauzeaza diaforeza, cefalee pulsatila, tulburari de vedere si hipertensiune pronuntata.

Hipoglicemia. Hipoglicemia instalata rapid poate cauza diaforeza insotita de eritabilitate, tremor, hipotensiune, tulburari de vedere, tahicardie, foame si pierderea constientei.

Infarct miocardic. Diaforeza insoteste de obicei durerea in piept, durerea substernala acuta si iradianta. Semnele si simptomele asociate includ anxietate, dispnee, greata, varsaturi, tahicardie, puls neregulat, modificari ale tensiunii arteriale, paloare, etc.

Insuficienta cardiaca. De obicei, diaforeza urmeaza fatigabilitatii, dispneei, ortopneei si tahicardiei la pacientii cu insuficienta cardiaca stanga, si distensiei venei jugulare si tusei uscate la pacientii cu insuficienta cardiaca dreapta. Alte manifestari includ tahipnee, cianoza, edem, galop ventricular si anxietate.

Intoxicatia cu pesticide. Printre efectele toxice ale pesticidelor se numara si diaforeza, greata, varsaturi, diaree, vedere incetosata, mioza si salivatie si lacrimare excesive. Pacientul poate prezenta de asemenea fasciculatii, slabiciune musculara si paralizie flacida. Semnele de detresa respiratorie si coma pot de asemenea sa apara.

Limfadenopatia imunoblastica. Asemenatoare cu boala Hodgin, insa mai rara, aceasta afectiune cauzeaza diaforeza episodica alaturi de febra, scadere in greutate, slabiciune, limfadenopatie generalizata si hepatosplenomegalie.

Malaria.  Diaforeza se intalneste in stadiul al treilea al malariei, si este precedata de frisoane (stadiul I) si febra inalta (stadiul al II-lea). Cefaleea, artralgia si hepatospelomegalia pot fi de asemenea intalnite. In forma benigna a malariei, episoadele paroxistice alterneaza cu episoade de acalmie. Forma severa poate evalua spre delir, convulsii si coma.

Medicamente. Simpatomimeticele, anumite antipsihotice, hormonii tiroidieni, corticosteroizii si antipireticele pot cauza diaforeza. Intoxicatia cu aspirina si acetaminofen pot de asemenea cauza aparitia acestui simptom.

Pneumonie. La pacientii cu pneumonie, diaforeza generalizata si intermitenta insoteste febra, frisoane si dureri in piept care se intensifica la inspiratia profunda. Alte manifestari sunt tahipneea, dispneea, tusea productiva, cefaleea, oboseala, mialgia, durerea abdominala, anorexia si cianoza.

Sindromul imunodeficientei dobandite (SIDA). Transpiratiile nocturne pot fi un semn timpuriu, aparand ori ca o manifestare a bolii propriu-zise ori secundar unei infectii oportuniste. Pacientul prezinta de asemenea febra, fatigabilitate, limfadenopatie, anorexie, scadere in greutate inexplicabila, diaree si tuse persistenta.

Tetanos. Tetanosul cauzeaza frecvent transpiratii profunde asociate cu febra, tahicardie si reflexe tendinoase profunde hiperactive. Nelinistea, durerea si rigiditatea maxilarelor, abdomenului si spatelui progreseaza spre spasme asociate cu blocarea maxilarelor, spasm facial, disfagie si opistotonus. Laringospasmul poate duce la cianoza sau moarte subita prin asfixiere.

Tireotoxicoza. Tireotoxicoza produce frecvent diaforeza asociata cu intoleranta la caldura, scadere in greutate in ciuda cresterii apetitului, tahicardie, palpitatii, marirea glandei tiroide, dispnee, nervozitate, diaree, tremor, unghii Plummer si, posibil, exoftalmie.

Tuberculoza. Desi multi pacienti cu infectie primara sunt asimptomatici, tuberculoza poate cauza transpiratii nocturne, febra slaba, fatigabilitate, slabiciune, anorexie si scadere in greutate. La reactivare, pot aparea tuse productiva cu sputa mucopurulenta, hemoptizie ocazionala si durere in piept.

Tulburari de anxietate. Anxietatea acuta caracterizeaza panica, pe cand anxietatea cronica caracterizeaza fobiile, tulburarile de comunicare, obsesiile si compulsiile. Anxietatea acuta sau cronica poate stimula sistemul nervos simpatic, provocand diaforeza. Diaforeza este mai marcata la nivelul palmelor, talpilor si fruntii, si este insotita de palpitatii, tahicardie, tahipnee, tremor si tulburari gastro-intestinale. Semnele si simptomele psihologice includ frica, dificultate in concentrare si tulburari de comportament.


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii