Trimite unui prieten Printeaza pagina

Devierea traheei

Traheea este un conduct aeric care face legatura intre laringe si bronhii. In mod normal traheea este localizata pe linia mediana a gatului, cu exceptia zonei de bifurcatie care este usor deviata catre dreapta.

O deviatie vizibila a traheei de la pozitia normala semnaleaza o afectiune de fond care compromite functia pulmonara si poate cauza o posibila detresa respiratorie.

Cauze

Anevrismul aortei toracice. Aceasta tulbuarare cauzeaza de obicei devierea traheei catre dreapta. Manifestarile asociate sunt variabile si pot include stridor, dispnee, wheezing, raguseala si disfagie. Edemul fetei, al gatului sau al bratelor poate aparea alaturi de distensia peretelui toracic si venelor jugulare. Pacientul poate de asemenea prezenta durere substernala, a gatului, a umerilor sau a zonei inferioare a spatelui, precum si parestezie sau nevralgie.

Atelectazia. Colapsul pumonar extensiv poate produce devierea traheei catre partea afectata. Semnele respiratorii intalnite cuprind dispnee, tahipnee, durere in piept, tuse seaca, matitate la percutie, zgomote respiratorii reduse, retractie substernala sau intracostala.

Cifoscolioza. Cifoscolioza poate cauza distorsiunea cutiei toracice si deplasarea mediastinului, producand deviere trahiala catre plamanul comprimat. Efectele respiratorii includ tuse, dispnee, expansiune asimetrica a toracelui si, posibil, zgomote respiratorii asimetrice. Durerea de spate si fatigabilitatea sunt de asemenea intalnite.

Efuziune pleurala. O efuziune pleurala importanta poate deplasa mediastinul catre partea contralaterala, producand devierea traheei. Manifestaril asociate includ tuse seaca, dispnee, durere in piept, tahipnee, deplasari reduse ale toracelui, zgomote respiratorii diminuate sau absente, egofonie, febra si scadere in greutate.

Fibroza pulmonara. Fibroza asimetrica poate cauza devierea traheei pe masura ce mediastinul se deplaseaza spre partea afectata. Semnele asociate reflecta afectiunea de fond si tipul fibrozei. Frecvent apar dispnee, tuse, degete de tobosar, stare de rau si febra.

Hernia hiatala. Patrunderea viscerelor abdominale in spatiul pleural cauzeaza devierea traheei catre partea neafectata. Gradul detresei respiratorii depinde de marimea herniei. Alte efecte includ piroza, regurgitare sau varsaturi, si durere in piept sau abdominala.

Pneumotorax in tensiune. Aceasta tulburare acuta grava produce devierea traheei spre partea neafectata. Este caracterizata prin instalarea spontana a detresei respiratorii alaturi de durere in piept, tuse seaca, dispnee severa, tahicardie, wheezing, cianoza, utilizarea muschilor accesorii, foame de aer, miscari asimetrice ale toracelui. Nelinistit si anxios, pacientul poate de asemenea dezvolta crepitatii subcutanate la nivelul gatului si portiunii superioare a toracelui, zgomote respiratorii diminuate sau absente, distensia venei jugulare si hipotensiune.

Tuberculoza pulmonara. Intr-o cavitatie de mari dimensiuni, devierea traheei catre partea afectata insoteste excursia asimetrica a toracelui, matitatea la percutie, zgomote respiratorii amforice si cracmente inspiratorii. Efectele initiale insidioase includ fatigabilitate, anorexie, scadere in greutate, febra, frisoane si transpiratii nocturne. Pe masura ce boala evolueaza se dezvolta o tuse productiva, hemoptizie, durere in piept si dispnee.

Tumoare mediastinala. Acest tip de tumoare nu produce simptome in stadiile initiale. Insa, o tumoare mediastinala de dimensiuni mari poate comprima traheea si structurile invecinate cauzand devierea traheei si disfagie. Alte semne tardive includ stridor, dispnee, tuse rugoasa, raguseala. Pacientul poate prezenta durere in piept, umar si brat, precum si edem al gatului, fetei si bratelor. Venele de la nivelul gatului si peretelui toracic pot fi dilatate.


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii