Crampele mentruale sunt dureri surde si trepindante ce apar in zona inferioara a abdomenului. Multe femei sufera de aceste dureri chiar inainte sau in cursul menstruatiei.
In unele cazuri, crampele musculare se pot manifesta sub forma unei jene usoare, iar uneori durerile pot fi suficient de puternice incat sa perturbe activitatile zilnice.
Crampele menstruale pot fi cauzate de probleme cunoscute, precum endometrioza sau fibroame uterine. Tratarea cauzei de fond duce la diminuarea durerii.
Cauze
In cursul menstruatiei, uterul se contracta pentru a usura eliminarea mucoasei uterine. Anumite substante asemanatoare hormonilor, precum prostaglandinele, implicate in durere si inflamatie declanseaza contractiile uterine. Nivelele crescute de prostaglandine sunt asociate cu crampe musculare mai intense.
Multi experti considera ca contractiile puternice produc constrictia vaselor de sange care alimenteaza uterul.
Crampele menstruale pot fi cauzate de asemenea de:
Adenomioza. In aceasta tulburare, tesutul care tapeteaza interiorul uterului incepe sa creasca in peretele muscular al uterului.
Boala inflamatorie pelvina. Aceasta infectie este de regula cauzata de bolile cu transmitere sexuala.
Endometrioza. In aceasta afectiune dureroasa, mucoasa care tapeteaza uterul se gaseste si in alte zone, cel mai frecvent la nivelul trompelor uterine, ovarelor sau tesutului care tapeteaza pelvisul.
Fibroamele uterine. Fibroamele uterine sunt niste excrescente necanceroase, ce se dezvolta din peretele uterin si cauzeaza rar durere.
Stenoza cervicala. La unele femei deschiderea colului uterin poate fi atat de redusa incat impiedica fluxul menstrual, cauzand o crestere durereoasa a presiunii in interiorul uterului.
Tratament
Pentru tratarea crampelor menstruale se recomanda:
Antiinflamatoarele nesteroidiene. Crampele menstruale pot fi reduse prin administrarea de antiiflamatoare nesteroidiene. Aceste medicamente se gasesc fara prescrisptie medicala si pot fi administrate cu o zi inainte de menstruatie.
Contraceptivele orale. Contraceptivele orale contin hormoni care previn ovulatia si reduc intensitatea crampelor menstruale.
Interventiile chirurgicale. Daca crampele menstruale sunt cauzate de o afectiune de fond, precum endometrioza sau fibroamele uterine, indepartarea chirurgicala a tesutului anormal poate ajuta la diminuarea simptomelor.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii