Trimite unui prieten Printeaza pagina

Constipatia

Constipatia este o tulburare caracterizata prin scaderea frecventei defectatiei. Deoarece frecventa normala a evacuarii scaunelor poate varia de la o persoana la alta, constipatia trebuie determinata in functie de tiparul normal de defecatie al fiecarui pacient.

Constipatia poate fi o problema minora, sau, ocazional, un semn al unei afectiuni grave, precum o obstructie intestinala acuta. Netratata, ea poate determina cefalee, anorexie, si disconfort abdominal, si poate afecta stilul de viata al persoanei implicate.

Apare de regula atunci cand nevoia de a defeca este inhibata, iar muschii asociati cu evacuarea scaunelor (muschii sfincterului anal) raman contractati. Deoarece sistemul nervos autonom controleaza defecatia prin stimularea sfincterului anal in functie de distensia rectala determinata de materiile fecale, orice factor care influenteaza acest sistem (ex. contractia voluntara a muschilor anali) poate cauza disfunctii intestinale.

Cauze

Abcesul anorectal. In aceasta tulburare, constipatia apare alaturi de durere localizata puternica, sensibilitate in zona abcesului, inflamatie localizata, scurgeri purulente, si posibil febra si stare de rau.

Ciroza. In stadiile initiale ale cirozei, pot apare constipatie insotita de greata si varsaturi, durere surda in cadranul abdominal superior drept, indigestie, anorexie, oboseala, stare de rau, flatulenta, hepatomegalie, si posibil splenomegalie si diaree.

Colita ulcerativa. Constipatia poate aparea la pacientii cu colita ulcerativa cronica, insa apogeul acestei afectiuni il reprezinta aparitia diareei cu sange si cu puroi sau mucus. Alte semne si simptome includ durere in portiunea inferioara a abdomenului, tenesme, anorexie, febra slaba si ocazional greata si varsaturi. Mai tarziu, sunt prezente scaderea in greutate, slabiciune si artralgii.

Diverticulita. In aceasta afectiune constipatia sau diareea apare acompaniata de durere si sensibilitate in cadranul abdominal inferior stang, si posibil o masa abdominala fixa, ferma,sensibila, palpabila. Pacientul poate dezvolta greata usoara, flatulenta si febra slaba.

Fisurile anale. O fisura sau o laceratie la nivelul anusului poate cauza constipatie acuta, deoarece, de regula, pacientul se teme de o ruptura grava sau de senzatia dureroasa asociata cu defecatia.

Hemoroizii. Hemoroizii trombozati provoaca constipatie din cauza faptului ca pacientul incearca sa evite durerea severa cauzata de defecatie. Hemoroizii pot sangera in cursul evacuarii scaunelor.

Hipercalcemia. In hipercalcemie, constipatia este insotita de regula de anorexie, greata, varsaturi, poliurie, polidipsie. Pacientul mai poate prezenta si aritmii, dureri osoase, slabiciune si atrofie musculara, reflexe tendinoase profunde hipoactive si modificari de personalitate.

Hipotiroidismul. Constipatia apare timpuriu si insidios la pacientii cu hipotiroidism. Ea se poate insoti de oboseala, sensibilitate la frig, anorexie cu crestere in greutate, menoragie, afectarea memoriei, afectarea auzului, crampe musculare si parestezie.

Interventiile chirurgicale si radioterapia. Constipatia poate rezulta in urma chirurgiei rectoanale (cand sunt lezati nervii de la acest nivel) si iradiatiei abdominale (care poate cauza stricturi intestinale).

Leziunile maduvei spinarii. In acest caz constipatia poate fi prezenta alaturi de alte manifestari precum retentie urinara, disfunctie sexuala, si posibil slabiciune motorie, paralizie sau afectare senzoriala mai jos de nivelul leziunii.

Medicamentele. Multi pacienti dezvolta constipatie cand folosesc analgezice opioide sau alte medicamente precum blocante ale canalelor de calciu, antacizi ce contin aluminiu sau calciu, anticolinergice, si antidepresante triciclice. Constipatia poate sa apara de asemenea si in urma utilizarii excesive de laxative sau clisme.

Neuropatia diabetica. Acest tip de neuropatie produce constipatie episodica sau diaree. Alte semne si simptome includ disfagie, hipotensiune ortostatica, sicopa, distensie vezicala nedureroasa. La barbati, neuropatia diabetica poate produce si impotenta.

Obstructia intestinala. Constipatia asociata acestei afectiuni variaza ca intensitate si debut in functie de locatia si marimea obstructiei. In cazul unei obstructii partiale constipatia poate alterna cu evacuarea unor scaune lichide. Constipatia poate fi primul semn al obstructiei partiale a colonului, insa de regula apare mai tarziu. Semnele si simptomele observate includ episoade de colici abdominale, distensie abdominala, greata, si varsaturi.

Porfiria hepatica. Durerea abdominala, care poate fi severa, localizata sau generalizata, precede aparitia constipatiei in porfiria hepatica. Bolnavul poate avea de asemenea febra, tahicardie sinusala, hipertensiune, diaforeza, varsaturi severe, fotofobie, retentie de urina, nervozitate sau neliniste, dezorientare si posibil halucinatii vizuale. Unii pacienti au si leziuni cutanate ce cauzeaza mancarimi, senzatie de arsura, eritem, alterarea pigmentatiei si edem in zonele expuse la lumina. Porfiria hepatica severa poate determina delir, coma, convulsii, paraplegie, sau cvadriplegie flacida completa.

Proctita ulcerativa. Aceasta afectiune produce constipatie acuta cu tenesme. Pacientul simte o nevoie intensa de a defeca insa este incapabil sa o faca. In schimb, el poate elimina mucus, puroi sau sange.

Scleroza multipla. Aceasta afectiune poate produce constipatie, tulburari oculare, precum nistagmus, vedere neclara si diplopie, vertij, si tulburari senzoriale. Boala se poate asocia de asemenea cu slabiciune motorie, convulsii, paralizie, spasticitate musculara, ataxie, hiperreflexie, dizartrie, disfagie, incontinenta urinara, cresterea frecventei urinarilor, nevoie imperioasa de a urina, precum si cu instabilitate emotionala. La barbati se poate dezvolta impotenta.

Sindromul de intestin iritabil. Acest sindrom comun produce de obicei constipatie cronica, desi o parte din pacienti raporteaza diaree apoasa intermitenta, iar alta parte se plange de constipatie ce alterneaza cu diaree. Stresul poate declansa greata, si distensia si sensibilitatea abdominala, insa de regula prin defecatie aceste simptome se reduc. Multi pacienti simt o nevoie intensa de a defeca si prezinta senzatia de evacuare incompleta dupa defectie.

Tabes dorsalis. In tabes dorsalis constipatia este acompaniata de parestezie, mers ataxic, pierderea coordonarii posturale, durere profunda, articulatii Charcot, pupile Argyll-Robertson, reflexe tendinoase profunde scazute, si posibil impotenta.

Testele de diagnostic. Constipatia se poate datora retentiei de bariu, administrat in cursul investigatiei tractului gastrointestinal.


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii