Trimite unui prieten Printeaza pagina

Confuzia

Confuzia reprezinta inabilitatea de a gandi rapid si coerent. In functie de cauza, confuzia se poate instala spontan sau gradat, si poate fi temporara si ireversibila. Este agravata de stres si de deprivarea senzoriala. Afecteaza de regula pacientii spitalizati, in special varstnicii la care poate fi confundata cu senilitatea.

Confuzia severa spontana combinata cu halucinatii si hiperactivitate psihomotorie este clasificata ca delir. Confuzia progresiva, cronica, cu deteriorarea tuturor functiilor cognitive, este clasificata ca dementa.

Confuzia poate fi determinata de tulburari ale echilibrului electrolitic si lichidian, sau de hipoxemie datorata afectiunilor pulmonare. De asemenea, se poate datora unor afectiuni metabolice, neurologice, cardiovasculare, cerebrovasculare, nutritionale, unei infectii sistemice severe, sau efectelor anumitor toxine, medicamente sau alcoolului. Confuzia poate fi si un indicator pentru inrautatirea unei boli de fond.

Cauze

Afectiunile cerebrovasculare. Aceste boli produc confuzie datorita hipoxiei si ischemiei tisulare. Confuzia poate fi insidioasa si tranzitorie, precum in atacul ischemic tranzitoriu, sau acuta si permanenta, precum in atacul cerebrovascular.

Afectiunile convulsive. O confuzie usoara spre moderata poate urma rapid oricarui tip de convulsii. Ea dispare de regula in cateva ore.

Atacul de caldura. Aceasta tulburare cauzeaza confuzie pronuntata care se inrautateste treptat pe masura ce temperatura corporala creste. Initial, bolnavul poate fi iritat si ametit; ulterior, el devine delirant, prezinta convulsii si pierderi ale starii de constienta.

Consumul de alcool. Consumul exagerat de alcool provoaca confuzie si stupor, iar retragerea alcoolica poate determina delir si convulsii.

Deficiente nutritionale. Aportul alimentar necorespunzator de tiamina, niacina, sau vitamina B12, produce confuzie progresiva, insidioasa, si posibil deteriorare mentala.

Encefalopatia metabolica. Atat hiperglicemia cat si hipoglicemia pot produce stari spontane de confuzie. Pacientul cu hipoglicemie poate, de asemenea, prezenta delir tranzitoriu si convulsii. Encefalopatiile hepatica si uremica determina confuzie treptata care poate evolua spre convulsii si coma.

Hipotermia. Confuzia poate fi un semn timpuriu al acestei tulburari. In general, persoana afectata prezinta vorbire neclara, piele pala si rece, reflexe tendinoase profunde hiperactive, puls rapid si rata respiratori si tensiune arteriala scazute. Pe masura ce temperatura corporala se reduce, confuzia evolueaza spre stupor si coma, muschii devin rigizi, iar rata respiratorie scade.

Hipoxemia. Afectiunile pulmonare acute care cauzeaza hipoxemie, produc o confuzie ce poate varia de la dezorientare usoara la delir. Afectiunile pulmonare cronice determina o confuzie persistenta.

Infectiile. O infectie generalizata severa (ex. sepsis) provoaca, de regula, delir. Infectiile sistemului nervos central, precum meningita, cauzeaza grade variate de confuzie, alaturi de cefalee si rigiditate nucala.

Intoxicatia cu metale grele. Inhalarea sau ingestia cronica de metale grele (ex. plumb, arsenic, mercur si magneziu) provoaca confuzie si, de regula, slabiciune si somnolenta. Boala mai poate fi insotita de cefalee, varsaturi, convulsii, tremuraturi si deteriorare mentala.

Medicamentele. Dozele crescute de agenti depresanti ai sistemului nervos central produc o confuzie ce poate persista mai multe zile dupa ce administrarea este intrerupta. Printre medicamentele care pot cauza frecvent confuzie se mai numara lidocaina, glicozidele cardiace, indometacin, cicloserina, clorochina, atropina si cimetidina.

Perfuzia cerebrala scazuta. Confuzia usoara este un semn timpuriu al scaderii perfuziei cerebrale. Alte manifestari prezente sunt hipotensiunea, tahicardia sau bradicardia, pulsul neregulat, galopul ventricular, edemul, si cianoza.

Traumatismul cranian. Traumatismul cranian si hemoragia cerebrala asociata pot produce confuzie in momentul ranirii, la scurt timp dupa ranire sau chiar la mai multe luni sau ani dupa ranire. Pacientul poate fi delirant, cu pierderi periodice ale starii de constienta. Frecvent se intalnesc si varsaturi, cefalee severa, modificari pupilare si deficite motorii si senzoriale.

Tulburarile echilibrului electrolitic si lichidian. Severitatea tulburarii determina gradul de confuzie. Tipic, pacientul va prezenta semne de deshidratare, precum oboseala, piele si mucoase uscate si oligurie. De asemenea, el poate dezvolta hipotensiune si o febra slaba.

Tulburarile sintezei de hormoni tiroidieni. Hipertiroidismul cauzeaza confuzie usoara spre moderata alaturi de nervozitate, inabilitate de concentrare, scadere in greutate, si tahicardie. Hipotiroidismul produce o confuzie insidioasa usoara si pierderi de memorie, cresteri in greutate, bradicardie si oboseala.

Tumorile cerebrale. In stadiile initiale ale unei tumori cerebrale, confuzia este de regula usoara si dificil de descoperit. Pe masura ce tumoarea cuprinde structurile cerebrale, ea se inrautateste, iar pacientul poate prezenta modificari de personalitate, comportament bizar, deficite senzoriale si motorii, tulburarea vederii si afazie.


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii