Colica intestinala este o durere cu caracter acut care survine intermitent in crize si care se datoreste contractiei spastice a musculaturii sau distensiei accentuate a peretilor intestinului.
Aceasta durere este perceputa de bolnav ca o senzatie acuta si intensa de crampa, tensiune sau sfasiere, si se asociaza cu alte modificari de tranzit, diaree, constipatie, modificari ale continutului gazos al intestinului, meteorism, zgomote hidroaerice, flatulenta, suspendarea tranzitului pentru materii fecale si gaze. Nu se accentueaza la presiune, dimpotriva, presiunea calmeaza durerea, este mobila.
In enteritele acute (gastroenterocolite) din infectii acute virotice sau bacteriene, toxiinfectii alimentare, infestatii parazitare sau intoxicatii acute (medicamente, substante chimice, ciuperci), colicile intestinale se instaleaza brusc sub forma unor crampe violente, difuze, insotite de zgomote hidroaerice (borborisme sau ghiortaituri), diaree, varsaturi si febra.
In enteropatia cronica nespecifica - durerea abdominala este inconstanta. Cand este prezenta poate fi inselatoare - apare in crize acompaniate de pusee diareice.
Colica din ocluzia intestinala mecanica (strangulare, volvulus, invaginatie) este caracteristica, fiind produsa prin distensia si mai ales prin hiperperistaltismul segmentului intestinal proximal dinaintea obstacolului.
In ocluzia colica - in etajul abdominal inferior, dedesubtul ombilicului, durerea este descrisa de bolnav ca o crampa intermitenta care survine in "valuri" sau "unde" care se succed la intervale din ce in ce mai mici.
Cu ocazia fiecarui nou episod dureros, intensitatea durerii creste pana cand atinge paroxismul. Durata episoadelor dureroase individuale este mai mare in ocluziile colonului decat in cele ale intestinului subtire.
Caracterul intermitent al durerii se pierde in ocluziile mai vechi de 24 ore, cand durerea devine mai intensa, continua si are tendinta de generalizare.
Asocierea durerii cu varsaturile repetate si cu suspendarea tranzitului pentru materii fecale si gaze plus modificarile constatate la examenul obiectiv completeaza tabloul ocluziei intestinale.
In stenozele intestinale (obstructii incomplete) datorita unor cauze multiple (tbc, boala Crohn, tumori benigne sau maligne ale intestinului), colica intestinala insoteste complexul simptomatic cunoscut sub denumirea de sindromul subocluziv intestinal sau sindromul Konig (durerea apare intermitent in accese, uneori cu orar regulat, corespunzand perioadei cand continutul intestinal trece prin zona stenozata).
In acel moment, bolnavul percepe o durere localizata a carei intensitate creste progresiv, insotita de o balonare a zonei corespunzand intestinului dinaintea obstacolului, la nivelul careia se pot observa miscari peristaltice ale intestinului. Este vorba de hiperperistaltismul care incearca sa invinga rezistenta mecanica a stenozei.
Toate manifestarile inclusiv durerea cedeaza brusc in momentul in care continutul lichid si gazos al intestinului este propulsat prin orificiul stenotic, cand se percepe un zgomot hidroaeric intens si prelungit. Dintre bolile intestinului, colopatiile functionale si colitele se caracterizeaza prin dureri intermitente sub forma de crampa sau prin existenta unui fond dureros continuu peste care se suprapun paroxisme mai mult sau mai putin violente.
In concluzie, iata ca durerile intestinale pot avea o localizare variabila (in flancuri de-a lungul intregului cadru colic), nu sunt ritmate de alimentatie sau se accentueaza dupa anumite alimente, fainoasele, laptele sau bauturile gazoase.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii