Coccisul este ultima parte a coloanei vertebrale, format din 3-5 vertebre care se unesc cu osul sacrum (parte a pelvisului). Spre deosebire de celelalte vertebre ale coloanei vertebrale, care sunt separate prin discuri intervertebrale si unite prin ligamente elastice, coccisul este alcatuit din vertebre fuzionate si inflexibile. Deoarece maduva spinarii se termina chiar inainte de coccis, foramenul central lipseste din vertebrele coccigiene.
La barbati coccisul se curbeaza in jos, iar la femei este mai drept pentru a permite copilului sa parcurga canalul de nastere fara impedimente.
Durerea care apare la nivelul si in jurul coccisului se numeste coccigodinie. Coccigodinia apare cel mai frecvent la asezare sau la ridicarea in picioare. Daca tulburarea se mentine o perioada indelungata, pacientul poate prezenta durere si atunci cand sta intins. Unii pacienti prezinta durere si in cursul defecatiei, actului sexual sau menstruatiei.
Simptomele secundare includ durerea de spate, aparuta in urma pozitiilor corporale ciudate adoptate pentru a diminua coccigodinia, si durerea de picioare cauzata de statul prea mult in picioare (pacientii evita sa stea jos). Uneori, intreaga regiune fesiera este dureroasa.
Cauze
Coccigodinia poate fi cauzata de un numar variat de factori. Cea mai frecventa cauza a coccigodiniei este traumatismul coccisului.
Femeile pot raporta aceasta durere in cursul sarcinii sau dupa nastere.
Unele persoane prezinta o jena repetata in zona coccisului dupa exercitii precum, ciclism, canotaj. In multe cazuri, durerea se trage de la o malformatie a coccisului.
Uneori, la nivelul coccisului, apar excrescente osoase care par a provoca durere doar la pacientii subponderali, la care osul nu este protejat.
Alte cauze ale coccigodiniei includ cancerul sau traumatizarea osului sacrum care genereaza o durere iradiata. Efortul sau tensiunea musculara, lezarea nervilor sau dizlocarea coccisului datorita obezitatii morbide reprezinta alti factori determinanti ai coccigodiniei.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii