Claudicatia intermitenta reprezinta durerea (de tipul crampelor) resimtita la nivelul membrelor (mai frecvent la nivelul picioarelor). Este provocata de efortul fizic si diminueaza dupa 1-2 minute de repaus.
Durerea poate fi acuta sau cronica. Cand este acuta poate semnala o obstructie arteriala acuta.
Claudicatia intermitenta apare mai frecvent la barbatii cu varste cuprinse intre 50 si 60 ani cu un istoric medical de diabet zaharat, hiperlipidemie, hipertensiune sau fumat.
In boala arteriala obstructiva, claudicatia intermitenta rezulta in urma aportului sanguin inadecvat. Durerea resimtita la nivelul gambei (cel mai frecvent) sau piciorului indica afectarea arterelor femurala sau poplitee. Durerea aparuta la nivelul feselor si coapselor indica afectarea arterelor iliace.
Claudicatia intermitenta poate avea de asemenea o cauza neurologica - ingustarea coloanei vertebrale la nivelul cauda equina (coada de cal). Aceasta stare creaza presiune asupra radacinilor nervoase care inerveaza membrele inferioare. Mersul stimuleaza circulatia la zonei afectate, cauzand marirea presiunii exercitata pe nervi si implicit provocand durere.
Manifestarile fizice includ paloare, inflamatie, in special la nivelul plantelor si degetelor de la picioare, caderea parului de pe degetele de la picioare si diminuarea pulsurilor arteriale.
Cauze
Obstructia arteriala (acuta). Obstructia arteriala produce claudicatie intermitenta intensa. Semnele si simptomele asociate sunt parestezie, pareza si senzatia de rece la nivelul membrului afectat. Membrul este rece, pal, si cianotic cu absenta pulsurilor sub nivelul obstructiei. Timpul de reumplere capilara este marit.
Arterioscleroza obliteranta. Boala afecteaza de obicei arterele femurala si poplitee, cauzand claudicatie intermitenta (cel mai frecvent simptom) la nivelul gambei. Manifestarile asociate pot cuprinde sezatie de raceala la nivelul membrului afectat, amorteala, parestezie si, in cazurile grave, durere la nivelul piciorului si degetelor de la picior, ulceratie si gangrena.
Boala Buerger. Boala Buerger produce de obicei claudicatie intermitenta la nivelul labei piciorului. Barbatii sunt afectati mai frecvent decat femeile. Majoritatea barbatilor afectati sunt fumatori si au varste cuprinse intre 20 si 40 ani. Prin expunerea la frig, picioarele devin initial reci, cianotice si amortite; ulterior, ele se inrosesc, devin incinse si prezinta furnicaturi. Uneori, boala Buerger afecteaza si mainile si poate provoca ulceratii dureroase la varful degetelor. Alte semne caracteristice cuprind afectarea pulsurilor periferice, parestezia mainilor si picioarelor si tromboflebita superficiala migratorie.
Sindrom Leriche. Ocluzia arteriala cauzeaza o claudicatie intermitenta la nivelul coapsei, soldurilor, feselor si gambelor, precum si impotenta la barbati. Prin examinare se deceleaza atrofia globala, absenta sau diminuarea pulsurilor si gangrena degetelor de la picioare. Membrul inferior devine rece si pal.
Claudicatia neurogena. Bolile neurospinale cauzeaza o claudicatie intermitenta care necesita mai mult de 2-3 minute timp de repaus pentru ca durerea sa dispara. Semnele si simoptomele asociate includ parestezie, slabiciune si stangacie in mers, reflexe tendinoase profunde hipoactive. Pulsurile nu sunt afectate.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii