Cianoza este o coloratie albastra cu nuanta cenusie sau violacee a pielii si mucoaselor fara extravazare sanguina. Denumirea vine de la grecescul "cianos", care inseamna albastru ca otelul inchis.
Sangele arterial contine in medie 0,75 gr % hemoglobina redusa, iar sangele venos 4,5 gr %. La nivelul capilarelor media normala a hemoglobinei reduse este de 2,5 gr %. De regula cianoza apare atunci cand concentratia hemoglobinei reduse in capilarele superficiala este egala sau superioara la 5 gr in 100 ml sange. Culoarea tegumentelor poate varia de la albastru violaceu pana la aproape negru.
Intensitatea si nuanta cianozei este conditionata de mai multi factori si anume grosimea pielii si mucoaselor, continutul in pigmenti ai pielii, numarul si calibrul capilarelor superficiale si a vaselor subpapilare.
In raport cu mecanismul de producere deosebim doua forme de cianoza:
A. Cianoza prin exces hemoglobina redusa (cianoza adevarata)
B. Cianoza prin aparitia de hemoglobine anormale (hemoglobinopatii)
Cianoza adevarata se datoreste fierului bivalent din molecula de hemoglobina.
Cianoza centrala se datoreste deficitului de oxigenare a sangelui in plaman. Situatiile patologicecare genereaza cianoza centrala:
Afectiuni cardiace care produc o staza pulmonara exprimata (care se asociaza cu un aport insuficient de sange la plaman) asa cum se intampla in insuficienta cardiaca dreapta, stanga si globala, stenoza mitrala, pericardita constrictiva, stenoza arterei pulmonare.
Afectiuni cardiace cu scurt circuit dreapta stanga in care peste 1/3 din sange trece direct din inima dreapta in inima stanga: atrezia tricuspidiana, tetralogia Fallot, defectul de sept interventricular, persistenta orificiului Botal. Toate afectiunile cardiace cu ,,amestec de sange" due la aparitia cianozei.
Cianoza congenitala din malformatiile cordului este cunoscuta sub denumirea de "boala albastra", ce apare din primele saptamani sau luni cu ocazia unei afectiuni bronho-pulmonare acute (bronhopneumonie, tuse convulsiva).
Copiii cu boala albastra au extremitatile reci si o sensibilitate exagerata la frig (cryestezie).
Cianoza pulmonara se datoreste diminuarii presiunii partiale a oxigenului in aerul alveolar (emfizem pulmonar, fibroze pulmonare, bronhopatii cronice obstructive, altitudine sau alte atmosfere sarace in oxigen).
Cianoza periferica (vasculara) este provocata de desaturarea crescuta a oxigenului si poate fi generalizata (datorita unei stagnari venoase, ca in insuficienta cardiaca, colaps de diferite etiologii) sau localizata (tulburari de reglare a circulatiei periferice, obliterarea venoasa de orice natura, obliterarea arteriala asociata cu staza venoasa).
Tulburarile de circulatie arteriala se manifesta printr-o cianoza foarte discreta si care este de nuanta livida. Cauza cianozei este fie ischemia, fie obliterarea acuta a vasului printr-un embolus.
Tulburarile de circulatie venoasa se asociaza de o cianoza cu nuanta rosie-violacee.
Acrocianoza evolueaza cu o cianoza functionala, simetrica, indolora, localizata, dependenta de prezenta unei distonii neuro-vegetative.
Obliterarile venoase. Compresiunea venei cave superioare la nivelul mediastinului (in caz de tumori, adenopatii, anevrism aortic, mediastinite) duce la aparitia unei cianoze limitate la nivelul extremitatii cefalice - "cianoza in pelerina".
In tromboza sau compresiunea venoasa tumorala, axilara, inghinala, poplitee, cianoza de intensitate variabila se asociaza frecvent cu edem al regiunii pe care uneori o mascheaza.
Obliterarile arteriale - asociate cu staza venoasa evolueaza cu o cianoza discreta de nuanta cenusie.
In cianoza centrala pielea este calda. Tegumentele si limba sunt de coloratie albastra.
In cianoza periferica pielea este rece, iar limba ramane rosie.
Cianoza datorata hemoglobinelor anormale - hemoglobinopatiile (methemoglobina, sulfhemoglobina) sunt de natura congenitala sau secundare.
In raport cu modul de instalare cianoza se poate clasifica in:
Cianoza acuta se instaleaza brusc in obstructii ale cailor aeriene superioare, pneumopatii acute masive, edem pulmonar acut, embolia pulmonara - infarctul pulmonar - pneumotoraxul.
Cianoza cronica se instaleaza lent la bolnavii cu suferinte cronice pulmonare cum ar fi astmul bronsic, bronsitele cronice, bronsiectezii, simfize pleurale intinse, emfizem, scleroze pulmonare, silicoza, tuberculoza.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii