Trimite unui prieten Printeaza pagina

Bradicardia

Bradicardia reprezinta scaderea ratei batailor cardiace sub 60 batai/minut.

Poate fi fiziologica la adultii tineri, atletii antrenati si la persoanele in varsta, in timpul somnului. De asemenea, reprezinta un raspuns normal la stimularea vagala cauzata de tuse, varsaturi si in cursul defecatiei.

Cand bradicardia este cauzata de stari patologice (precum boli cardiovasculare), ritmul cardiac poate fi mult mai scazut.

Cauze

Aritmii cardiace. In functie de tipul aritmiei, bradicardia poate fi tranzitorie sau sustinuta, usoara sau severa. Tabloul clinic mai poate include hipotensiune, palpitatii, ameteala, slabiciune, sincopa si fatigabilitate.

Cardiomiopatia. Cardiomiopatia este o afectiune severa ce poate cauza bradicardie tranzitorie sau sustinuta. Printre semne si simptome se mai numara ameteala, sincopa, edem, fatigabilitate, distensia venei jugulare, ortopnee, dispnee si cianoza periferica.

Trauma coloanei cervicale. Bradicardia poate fi tranzitorie sau sustinuta, in functie de severitatea traumei. Alte semne si simptome sunt hipotensiune, scaderea temperaturii corporale, incetinirea peristaltisumului, paralizia membrelor inferioare, paralizia partiala a bratelor si muschilor respiratori.

Hipotermia. Bradicardia se instaleaza de regula atunci cand temperatura interna scade sub 32 grade C. Este insotita de tremor, cianoza periferica, rigiditate musculara, bradipnee si confuzie ce duce la stupor.

Hipotiroidism. Hipotiroidismul cauzeaza bradicardie severa si fatigabilitate, constipatie, cresterea inexplicabila in greutate, sensibilitate la rece, piele rece, uscata si ingrosata, par uscat si rar, edem facial, edem periorbital, unghii fragile si confuzie care evolueaza spre stupor.

Presiune intracraniana crescuta. Bradicardia apare ca semn tardiv in presiunea intracraniana crescuta alaturi de cresterea ratei respiratorii, cresterea tensiunii sistolice, scaderea tensiunii diastolice si cresterea presiunii pulsului. Alte semne si simptome pot fi cefalee persistenta, varsaturi, scaderea nivelului de constienta si pupile fixe, inegale si posibil dilatate.

Infarct miocardic. Bradicardia sinusala este cea mai comuna forma de aritmie intalnita in infarctul miocardic acut. Tabloul clinic al infarctului de miocard mai include senzatie de durere arzatoare in piept ce poate iradia la mandibula, umar, brat, spate sau regiunea epigastrica, greata si varsaturi, piele rece, umeda si pala sau cianotica, anxietate si dispnee. Tensiunea arteriala poate fi ridicata sau scazuta. Prin auscultatie se pot decela sunete cardiace anormale.

Teste de diagnostic. Cateterizarea cardiaca si studiile electrofiziologice pot indica o bradicardie temporara.

Medicamente. Blocantele beta-adrenergice, unele blocante ale canaleleor de calciu, glicozidele cardiace, mioticele topice (pilocarpina), protamina, chinidina si alte antiritmice, si simpatoliticele pot cauza o bradicardie tranzitorie.

Tratamente invazive. Chirurgia cardiaca poate cauza edem sau leza tesuturile conductoare, provocand bradicardie.


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii