Trimite unui prieten Printeaza pagina

Balonarea (flatulenta)

Balonarea este senzatia de plenitudine abdominala gazoasa, ce poate fi provocata de tulburari gastrointestinale, interventii chirurgicale abdominale, consum excesiv de anumite alimente si de stres. Ea poate fi insotita de eructatii, discomfort abdominal si emisii anale de gaze.

Balonarea reflecta motilitatea intestinala incetinita, care ingreuneaza trecerea gazelor, inghitirea excesiva de aer (aerofagie), provocata adesea de stres, sau reflecta producerea excesiva de gaze intraluminale datorita unui exces de substrati fermentabili, precum carbohidrati si proteine digerate si neabsorbite.

Cauze

Boala Crohn. In boala Crohn, flatulenta insoteste alte semne si simptome inflamatorii acute ce se aseamana cu cele din apendicita: durere abdominala, crampe abdominale, sensibilitate abdominala, diaree, febra slaba, greata si melena.

Cancer de colon. Obstructia colonului provocata de o tumoare poate cauza balonare. Obstructia acuta produce de asemenea distensie abdominala. Alte manifestari pot include durere abdominala, anorexie, scadere in greutate, stare de rau si constipatie sau diaree, sau o modificare a frecventei sau constistentei scaunelor.

Ciroza. Flatulenta se dezvolta de obicei timpuriu si insidios in ciroza, alaturi de anorexie, dispepsie, greata, varsaturi, diaree sau constipatie, durere surda in cadranul abdominal superior drept, hepatomegalie, splenomegalie, fatigabilitate si stare de rau.

Interventii chirurgicale. Atunci cand peristaltismul intestinal isi revine in urma unei interventii chirurgicale pentru un ileus paralitic, acumularea de gaze din zonele cu motilitate redusa produce balonare.

Intoleranta la lactoza. In aceasta tulburare, balonarea se dezvolta in decurs de cateva ore de la ingestia produselor lactate. Semnele si simptomele asociate includ durere abdominala, crampe abdominale si, posibil, diaree.

Sindrom de colon iritabil. Efectele acestei boli includ flatulenta cronica, eructatii si flatus excesiv. Constipatia cronica se intalneste frecvent, desi pacientul poate de asemenea prezenta diaree diurna. Durerea intermitenta in regiunea abdominala inferioara se reduce de obicei prin defecatie sau eliminarea de flatus.

Sindrom de malabsorbtie.  Manifestarile variaza considerabil, in functie de constituentul alimentar neabsorbit, insa pot include balonare, durere abdominala, anorexie, scadere in greutate si eliminarea de scaune apoase sau uscate. Malabsorbtia severa poate de asemenea cauza slabiciune si atrofie musculara, precum si durere scheletala, edem, echimoze, si ulceratii la nivelul limbii.


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii