Trimite unui prieten Printeaza pagina

Asterixis

Asterixis este o tulburare caracterizata prin relaxarea spontana a grupelor musculare ce sustin o anumita postura (pozitie), manifestata printr-un tremor anormal. Cel mai frecvent se intalneste la nivelul degetelor si incheieturilor mainii, insa poate apararea de asemenea in cursul oricarei miscari voluntare. De obicei, semnaleaza o boala hepatica, renala sau pulmonara.

Pentru a demonstra existenta asterixisului medicul va cere pacientului sa tina bratele intinse si sa realizeze flexia  dorsala a mainilor. Aparitia unui tremor anormal la efectuarea acestei miscari indica prezenta asterixisului.

Cauze

Encefalopatia hepatica. Afectiune grava, encefalopatia hepatica cauzeaza initial mici tulburari de personalitate si un usor tremor. Tremorul evolueaza spre asterixis, simptom semnificativ al encefalopatiei hepatice, si este insotit de letargie, comportament aberant, si apraxie. Mai tarziu, bolnavul prezenta stupor si hiperventilatie. Dupa intrarea in coma, pacientul manifesta reflexe hiperactive specifice, reflex Babinski pozitiv, si fetor hepatic. De asemenea, pot fi intalnite bradicardia, respiratia superficiala, si convulsiile.

Insuficienta respiratorie severa. Caracterizata prin acidoza respiratorie grava, insuficienta respiratorie severa produce initial cefalee, neliniste, confuzie, si diminuarea reflexelor. Ulterior, pacientul devine somnolent si poate prezenta asterixis inainte de a intra in coma. Printre semnele si simptomele intalnite se numara dificultate in respiratie si respiratie superficiala si rapida. Pacientul poate fi hipertensiv in stadiul inital al bolii, insa devine hipotensiv mai tarziu.

Sindromul uremic. Este o afectiune grava care provoaca initial letargie, somnolenta, confuzie, dezorientare, modificari comportamentale, si iritabilitate. Ulterior, semnele si simptomele cuprind diverse sisteme ale organismului. Asterixis-ul este insotit de stupor, parestezie, convulsii musculare. Alte manifestari ale bolii pot include poliurie si nicturie, urmate de oligurie si apoi anurie, hipertensiune, semne de insuficienta cardiaca si pericardita, respiratii Kaussmaul , anorexie, greata, varsaturi, diaree, hemoragie gastrointestinala, scadere in greutate, respiratie cu miros de amoniac, si gust metalic (disgeuzie).

Medicamente.
Anumite medicamente, precum fenitoina, pot cauza asterixis.


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii