Anosmia reprezinta pierderea sau reducerea semnificativa a mirosului.
Anosmia este invariabil perceputa ca fiind bilaterala. Anosmia unilaterala este rar recunoscuta de pacient. Deoarece stimularea combinata a mugurilor gustativi si celulelor olfactive produce senzatia gustativa, anosmia este in general insotita de ageuzie (pierderea sensibilitatii gustative).
Anosmia poate fi temporara sau permanenta.
Cauze
Obstructia arterei cerebrale anterioare
Anosmia permanenta poate urma unei afectari vasculare ce implica nervii olfactivi. Semnele si simptomele asociate includ amorteala si slabiciune contralaterala (in special la nivelul membrului inferior), confuzie si afectarea functiilor sensitiva si motorie.
Bolile cerebrale degenerative
Anosmia poate insoti boala Alzheimer, boala Parkinson, si alte tulburari degenerative ale sistemului nervos central. Printre manifestarile clinice se mai pot numara dementa, tremor, rigiditate si tulburarea mersului.
Diabetul zaharat
Anosmia permanenta, insidioasa poate aparea alaturi de fatigabilitate, poliurie, polidipsie, polifagie, scadere in greutate si slabiciune.
Traumatismul cranian
Anosmia permanenta poate fi cauzata de lezarea nervilor olfactivi. Simptomele asociate depind de tipul si severitatea traumatismului, si pot include epistaxis, cefalee, greata, varsaturi, afectarea starii de constienta, vedere neclara sau dubla, otoree.
Intoxicatia cu plumb
Anosmia provocata de intoxicatia cu plumb poate fi permanenta sau temporara, in funtcie de gradul de afectare a mucoasei nazale. Alte semne pot fi: durere abdominala, slabiciune, cefalee, greata, varsaturi, constipatie, pigmentarea gingiilor, gust metalic, convulsii, delir si coma.
Granulomul malign mediofacial
Granulomul malign mediofacial este o afectiune lent progresiva ce se poate insoti de anosmie permanenta. Prin examinare se descopera tesut de granulatie ulcerativ la nivelul nasului, sinusurilor si palatului; necroza tisulara si formare de cruste; distructia septului cartilaginos; si posibil rinoree purulenta, otita medie seroasa, si inflamatia pleoapelor si aparatului lacrimal.
Cancerele (cerebral, nazal sau sinusal)
Anosmia poate fi permanenta atunci cand cancerul distruge sau disloca nervul olfactiv. Printre semnele si simptomele asociate se numara epistaxisul uni sau bilateral, inflamarea si sensibilitatea zonei afectate, tulburari de vedere, scaderea lacrimarii si presiune intracraniana crescuta.
Anemia pernicioasa
Anosmia din anemia pernicioasa poate fi temporara sau permanenta si este insotita de slabiciune, limba dureroasa si palida, si amorteala si furnicaturi la nivelul extremitatilor. Alte manifestari clinice pot fi tulburarea gustului, paloare, cefalee, iritabilitate, ameteala, greata, varsaturi, diaree, respiratie superficiala.
Polipii
Anosmia temporara apare atunci cand polipi multipli obstrueaza (blocheaza) cavitatile nazale. Prin examinare se observa formatiuni polipoase netede, pale cu aspect de ciorchine de strugure.
Rinita
In rinita virala acuta anosmia temporala apare alaturi de congestia nazala, stranut, secretii nazale purulente sau apoase, inflamarea mucoasei nazale, senzatie de uscaciune a nazofaringelui, cefalee, febra usoara si frisoane.
In rinita alergica anosmia temporara este acompaniata de congestie nazala, prurit al mucoasei nazale, scurgeri nazale, stranut, lacrimare si cefalee.
In rinita atrofica anosmia se reduce odata cu tratarea afectiunii. Caracteristic, se observa cruste purulente, urat mirositoare, de culoare verde galbuie pe membrane mucoase sclerotice, alaturi de congestie nazala paradoxala.
In rinita vasomotorie, anosmia temporara apare alaturi de congestie nazala cronica, secretii nazale apoase, stranuturi si mucoasa nazala palida.
Fractura septala
In acest caz anosmia este de regula temporara, fiind produsa de obtsructia cailor aeriene, si dispare odata cu repozitionarea septului. Examinarea releva deviatie septala, inflamatie, epistaxis, hematom, congestie nazala si echimoze.
Hematomul septal
Anosmia este temporara si dispare odata cu absorbtia hematomului. Semnele asociate sunt epistaxis, inflamatia mucoasei nazale, cefalee si respiratie orala.
Sinuzita
Anosmia temporara poate fi asociata cu congestie nazala, sensibilitate, durere si inflamatie sinusala, cefalee severa, secretii nazale purulente sau apoase, inflamatia laringelui si mucoasei nazale, stare de rau, febra slaba si frisoane.
Medicamentele
Anosmia poate rezulta in urma utilizarii prelungite de decongestionante nazale. Ocazional, poate fi cauzata de nafazolina, un decongestionant local ce poate paraliza cilii nazali. De asemenea, poate fi cauzata de rezerpina si, mai putin frecvent, de amfetamina, fenotiazine, si estrogeni, care produc congestie nazala.
Radioterapia
Anosmia permanenta poate fi produsa de afectarea prin radiatii a mucoasei nazale sau nervului olfactiv.
Interventiile chirurgicale
Anosmia temporara poate fi cauzata de lezarea nervului olfactiv sau mucoasei nazale in cursul manoperelor chirurgicale la nivelul sinusal sau nazal. Anosmia permanenta poate insoti o traheostomie permanenta care perturba respiratia nazala.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii