Anhidroza este o tulburare caracterizata prin diminuarea sau absenta secretiei sudoripare, si poate fi generalizata sau localizata, temporara sau permanenta, congenitala sau dobandita.
Forma generalizata poate duce la o afectare grava, potential fatala, a procesului de termoreglare. Anhidroza generalizata interfera rar cu acest proces deoarece intereseaza un procent mic din totalul glandelor sudoripare.
Anhidroza este cauzata de afectiuni neurologice si cutanate; de modificari congenitale, atrofice sau traumatice ale glandelor sudoripare; si de utilizarea anumitor medicamente. Tulburarile neurologice perturba caile sistemului nervos central care controleaza transpiratia, provocand retentia excesului de caldura si perspiratia. Absenta, obstructia, atrofia sau degenerescenta glandelor sudoripare poate produce anhidroza la nivelul suprafetei tegumentului, chiar daca stimularea neurologica este normala.
Anhidroza poate trece neobservata pana cand caldura sau efortul semnificativ nu provoaca aparitia transpiratiei. Insa, anhidroza localizata provoaca adesea o hiperhidroza compensatorie la nivelul glandelor sudoripare functionale care, in multe cazuri, reprezinta principala plangere a pacientului.
Cauze
Atacul de caldura. Atacul de caldura este o tulburare grava care provoaca anhidroza acuta generalizata. In stadiile initiale, pacientul poate transpira abundent si poate fi rational, in timp ce temperatura sa rectala poate depasi 39 C. Semnele si simptomele asociate includ cefalee severa, crampe musculare (care dispar ulterior), oboseala, greata si varsaturi, ameteala, palpitatii, si tensiune arteriala crescuta urmata de hipotensiune. In decurs de cateva minute se dezvolta anhidroza si aspectul rosietic si incins al pielii, insotite de tahicardie, tahipnee, si confuzie ce avanseaza spre convulsii sau pierderea starii de constienta.
Arsuri. In functie de severitate, arsurile pot cauza anhidroza permanenta in zonele afectate, precum si leziuni buloase, edem, si durere crescuta sau pierderea sensibilitatii.
Leziuni cerebrale. Leziunile scoartei si trunchiului cerebral pot cauza anhidroza la nivelul palmelor si talpilor alaturi de tulburari motorii si senzoriale specifice zonei afectate.
Sindromul Horner. O leziune la nivelul zonei cervicale maduvei spinarii ce afecteaza un nerv cervical poate produce anhidroza faciala unilaterala asociata cu o hiperhidroza contralaterala compensatorie. Alte manifestari includ constrictie pupilara ipsilaterala si ptoza.
Miliaria cristalina. Aceasta tulburare poate cauza aparitia anhidrozei si a unor leziuni buloase fragile, de mici dimensiuni si cu continut clar, de obicei la nivelul axilelor.
Miliaria rubra. Forma comuna de miliarie, care provoaca de obicei anhidroze localizate. Papule mici si eritematoase, cu bule plasate central, apar la nivelul trunchiului si gatului, si rar pe fata, palme si talpi.
Neuropatie periferica. In aceasta afectiune, anhidroza apare de obicei la nivelul membrelor inferioare si este insotita de hiperhidroza la nivelul capului si gatului. Semnele si simptomele asociate implica de regula extremitatile si includ roseata tegumentara, parestezie, hiperestezie sau anestezie la nivelul mainilor si picioarelor, reflexe tendinoase profunde diminuate sau absente, paralizie flacida si degenerescenta musculara si senzatie de arsura.
Sindromul Shy-Drager. Este un sindrom neurologic degenerativ care cauzeaza anhidroza la nivelul membrelor inferioare. Alte semne si simptome pot fi hipotensiune ortostatica severa, caderea parului de pe picioare, impotenta, constipatie, retentie urinara, salivatie si lacrimare reduse, midriaza, si afectarea acomodarii vizuale. Ulterior, se dezvolta semne neurologice focale, precum tremuraturi, lipsa coordonarii si degenerescenta musculara la nivelul membrelor inferioare.
Leziuni ale maduvei spinarii. Anhidroza poate aparea simetric sub nivelul leziunii, si este insotita de hiperhidroza in zonele adiacente. Alte manifestari depind de zona si extinderea leziunii, insa pot include pierderea partiala sau totala a functiei motorii si senzoriale sub nivelul leziunii, precum si afectarea functiilor cardiovasculara si respiratorii.
Medicamente. Medicamentele anticolinergice, precum atropina si scopolamina, pot provoca anhidroza generalizata.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii