Analgezia reprezinta absenta sensibilitatii la durere si este un important semn al afectarii sistemului nervos central, indicand adesea o leziune specifica a maduvei spinarii.
Este intotdeauna insotita de pierderea sensibilitatii la excitanti termici (termoanestezie) deoarece impulsurile nervoase parcurg aceiasi cale de-a lungul maduvei spinarii. De asemenea, poate fi asociata in cadrul unor afectiuni ale nervilor periferici, maduvei spinarii si creierului, cu alte deficite senzitive, precum parestezie, pierderea sensibilitatii proprioceptive si vibratorii, si reducerea simtului tactil. Insa, cand analgezia este acompaniata doar de termoanestezie, ea indica o leziune incompleta a maduvei spinatii.
Analgezia poate fi clasificata ca partiala sau totala si unilaterala sau bilaterala, in functie de cauza si gravitatea leziunii. Debutul sau poate fi lent si progresiv ca in cazul unei tumori, sau acut precum in traumatisme. Trecatoare in majoritatea cazurilor, analgezia se poate vindeca spontan.
Cauze
Sindromul de maduva anterioara. In cadrul acestei afectiuni, analgezia si termoanestezia apar bilateral inferior de nivelul leziunii, alaturi de paralizie flacida si de reflexe tendinoase profunde diminuate.
Sindromul de maduva centrala. Analgezia si termoanestezia se dezvolta de obicei bilateral in diverse teritorii cutanate, si se pot cuprinde membrele superioare, umerii si spatele. Slabiciunea initiala de la nivelul mainilor progreseasa la slabiciune si spasme musculare in brate si umeri. De asemenea, se pot dezvolta reflexe tendinoase profunde amplificate si slabiciune la nivelul membrelor inferioare. Insa, daca leziunea afecteaza portiunea lombara a maduvei, reflexe tendinoase profunde diminuate si slabiciunea pot fi intalnite la membrele inferioare.
Cand este implicat trunchiul cerebral, pot fi prezente semne si simptome, precum analgezie si termoanestezie faciale, vertij, nistagmus, atrofie linguala, si disartrie. Pacientul poate prezenta, de asemenea, anhidroza, disfagie, retentie urinara, motilitate intestinala redusa, si hiperkeratoza.
Hemisectiunea medulara. Analgezie si termoanestezie contralaterale apar inferior de leziunea medulara. De asemenea, ipsilateral este afectata sensibilitatea proprioceptiva si apar paralizie spastica si reflexe tendinoase profunde amplificate.
Medicamentele. Analgezia poate fi cauzata de aplicarea unui anestezic local sau topic, desi mai frecvent apar amorteala si senzatii de furnicaturi.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii