Trimite unui prieten Printeaza pagina

Agitatia

Agitatia defineste starea de hiperexcitare, tensiune crescuta si iritabilitate, ce poate provoca confuzie, hiperactivitate si comportament agresiv.

Starea de agitatie poate fi datorata unui factor toxic, metabolic sau infectios, unui traumatism cerebral, sau anumitor afectiuni psihiatrice sau de alta natura. De asemenea, poate fi indusa de durere, febra, anxietate, retragerea medicamentelor din organism, si reactii de hipersensibilitate. Agitatia se poate instala spontan sau treptat, si se poate mentine de la cateva minute la luni intregi.

Indiferent de intensitatea tulburarii, starea de agitatie se inrautateste odata cu agravarea febrei, durerii, stresului sau stimulului extern cauzator.

Agitatia in sine doar semnaleaza o modificare a starii pacientului, insa poate fi un indicator util al unei afectiuni ce se poate dezvolta pe viitor. Obtinerea unui istoric medical complet este esentiala pentru identificarea cauzei de fond a agitatiei.

La copii, agitatia este o manifestare comuna, ea insotind frecvent bolileobisnuite ale copilariei, precum si alte afectiuni mai grave ce pot cauza daune cerebrale: hiperbilirubinemie, fenilcetonurie, deficit de vitamina A, hepatita, tensiune intracraniana crescuta, sindromul de lob frontal, si intoxicatie cu plumb. In cazul nou-nascutilor, starea de agitatie isi poate avea originea in sindromul de retragere alcoolica sau medicamentoasa cand mama a facut abuz de aceste substante.

Cauze

Tulburarile psihice. Agitatia poate fi prezenta in fazele depresiva sau maniacala ale tulburarile psihice si de personalitate, precum tulburarea antisociala de personalitate sau tulburarea de pesonalitate tip borderline. Simptomul principal al formei depresive il reprezinta starea depresiva prezenta de la trezire ce se diminua in cursul zilei. Anxietatea cronica poate fi usoara sau severa. Agitatia psihomotorie poate fi caracterizata prin inabilitatea de a ”sta locului” si iritabilitate.

Sindromul retragerii alcoolice. Starea de agitatie, ce poate diferi ca intensitate, este insotita de hiperactivitate, tremuraturi si anxietate. In delirium tremens, stadiul grav al retragerii alcoolice, un grad sever de agitatie se asociaza cu halucinatii, insomnie, diaforeza si stare depresiva. Rata pulsului si temperatura cresc pe masura ce retragerea alcoolica progreseaza; pot sa apara starea epileptica, aritmii cardiace, si soc.

Anxietatea. Anxietatea este un simptom comun care produce diverse grade de agitatie. Pacientul poate sa nu fie constient de existenta anxietatii sau se poate plange de ea fara sa ii cunoasca cauza. Printre alte manifestari ce pot insoti anxietatea se numara greata, varsaturile, diareea, cefaleea, durerile de spate, insomnia si tremuraturile.

Insuficienta renala cronica. In insuficienta renala cronica se poate intalni o stare de agitatie moderata spre severa, ce se caracterizeaza prin connfuzie si afectarea memoriei. Agitatia se asociaza cu diverse semne si simptome, precum greata, varsaturi, anorexie, ulcere orale, respiratie cu miros de amoniac, hemoragii gastrointestinale, paloare, edem, si piele uscata.

Dementa. Diverse grade de agitatie pot rezulta in multe sindroame dementiale, precum boala Alzheimer si boala Huntington. Pacientul poate prezenta o afectare a memoriei, atentiei si capacitatii de rezolvare a problemelor. De asemenea, se pot intalni hipoactivitate, halucinatii, afazie si insomnie.

Sindromul de retragere medicamentoasa. Simptomele variaza in functie de medicamentul folosit, si pot include agitatie, anxietate, crampe abdominale, diaforeza, si anorexie. In cazul retragerii opioidelor sau barbituricelor mai pot sa apara convulsii, afectarea nivelului de constienta, si valori ridicate ale tensiunii arteriale, ritmului cardiac si frecventei repiratorii.

Encefalopatia hepatica. Starea de agitatie se intalneste doar in encefalopatia fulminanata. Alte manifestari pot cuprinde somnolenta, stupor, fetor hepatic, asterixis si hiperreflexie.

Reactiile de hipersensibilitate. Agitatia moderata spre severa poate fi primul semn al unei reactii de hipersensibilitate. In functie de severitatea reactiei, agitatia poate fi insotita de urticarie, prurit, si edem facial.
In socul anafilactic, reactie de hipersensibilitate grava, agitatia se instaleaza rapid alaturi de urticarie si eritem difuz, piele calda si umeda, parestezie, prurit, edem, dispnee, wheezing, stridor, hipotensiune,  tahicardie, si, mai rar, crampe abdominale, varsaturi si diaree.

Hipoxemia. Debutand ca o stare de neliniste, agitatia se inrautateste rapid in hipoxemie. Pacientul devine confuz si prezinta o afectare a coordonarii motorii si judecatii. De asemenea, poate prezenta tahicardie, tahipnee, dispnee, si cianoza.

Tensiunea intracraniana crescuta. Agitatia precede alte semne si simptome timpurii, precum cefalee, greata si varsaturi. Intensificarea tensiunii intracraniene produce tulburari respiratorii (ex. respiratie Cheyne-Stokes, de tip „cluster”, ataxica sau apneustica), pupile inegale sau care reactioneaza lent sau deloc la stimuli luminosi, tahicardie, alterarea nivelului de constienta, convulsii, si afectari motorii, precum postura decerebrata.

Afectiunile nonpsihiatrice care afecteaza functia cerebrala. In acest tip de afectiuni, starea de agitatie se traduce prin hiperreactivitate, labilitate emotionala, confuzie si afectarea memoriei. Vorbirea incoerenta si comportamentul paranoic pot fi, de asemenea, intalnite.

Sindromul postcontuzional. La scurt timp sau chiar dupa o perioada indelungata de la producerea contuziei, se dezvolta o atare de agitatie moderata spre severa caracterizata prin dezorientare, scaderea capacitatii de concentrare, episoade de nervozitate, si labilitate emotionala. Printre alte manifestari se numara fatigabilitate si afectarea puterii de judecata.

Carenta de vitamina C. In acest caz, agitatia poate fi de la moderata la severa. Alte efecte ale deficitului de vitamina C includ convulsii, parestezie periferica si dermatita.

Medicamente si diverse substante. Agitatia de diverse intensitati, in functie de doza de medicament administrata, poate fi un efect advers al agentilor care stimuleaza sistemul nervos central, precum amfetamine, cafeina si teofilina.

Solutii de contrast radiologic. Injectarea unei solutii de contrast in cursul diverselor explorari radiologice, poate produce variate grade de agitatie alaturi de alte semne de hipersensibilitate.


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii