Trimite unui prieten Printeaza pagina

Modificarile organismului mamei dupa nastere

Dupa nasterea normala, in general, mama se simte usurata si buna dispozitie revine dupa cateva ore. Dupa o nastere prelungita si laborioasa, mama se simte obosita si are tendinta la somn. Inmod normal o mama sanatoasa si care a nascut normal isi imbunatateste starea generalade la o zi la alta.

Aparatul circulator, dupa usoara crestere a volumului sanguin, imediat dupa nastere, prin resorbtia edemului (lichidului iesit in tesuturi), ajunge in cateva zile la valori normale. Pulsul si tensiunea arteriala devin normale.

Aparatul respirator, fiind eliberat de stanjenirea uterului gravid, isi reia amplitudinea normala, marindu-si capacitatea.

Aparatul digestiv. De obicei apetituleste bun, senzatia de sete este mai accentuata, iar constipapia, fenomen obisnuit in sarcina, persista prin tonusul scazut al tubului digestiv. Hemoroizii sunt umflati si se manifesta sub forma de criza hemoroidala, consecinta a efortului depus la nastere.

Aparatul urinar este caracterizat printr-o eliminare crescuta de urina, ce atinge valori pana la 1600 ml, uneori si mai mult.

Sistemul nervos isi recapata reactivitatea, fiind eliberat de multiplele solicitari ale graviditatii.

Sistemul endocrin. Placenta fiind eliminata, hormonii placentari,mai ales foliculina si progesteronul, se metabolizeaza. Prin corelatie apar noi hormoni, cu functii noi (prolactina care stimuleaza lactatia), iar spre sfarsitul lauziei, hipofiza si ovarul isi reiau treptat activitatea ciclica si, in ultima instanta, poate apararea o noua sarcina.

Sistemul muscular si articular se debaraseaza de inbibitia de sarcina, cu relaxarea tesuturilor si ligamentelor.
Tonusul musculaturii abdominale revine la normal.

Vergeturile aparute in timpul sarcinii, capata o culoare alba-sidefie,iar coloratia de la nivelul fetei (masca gravidica) etc. dispare treptat.

Metabolismul revine la normal.
Greutatea corpului scade, datorita eliminarii continutului uterin: fat, lichid amniotic, placenta, precum si a dezinbibitiei tisulare,proprii starii de graviditate.

Organele genitale externe revin la starea initiala:

  • vulva isi reia tonicitatea, edemul dispare, iar orificiul vulvar se reface chiar a doua zi
  • vaginul mult destins in urma actului nasterii revine destul de repede, iar micile fisurise cicatrizeaza. Canalul vaginal este congestionatsi ramane ceva mai destins, iar pliurile vaginale sunt mai putin reliefate decat inainte de sarcina.

Perineul,de asemenea, destins la maximum la nastere, poate prezenta leziuni traumatice, de la fisuri neinsemnate pana la rupturi de diverse grade.

Membrana himenala,la prima sarcina, prezinta dupa nastere rupturi profunde.

Organele genitale interne

Revenirea la starea normala a uterului se produce printr-un proces lent si progresiv, interesand volumul, greutatea, consistenta, structura, situatia si functiile uterului.

Odata cu volumul uterului, scade progresiv si greutatea sa,care de la 1000-1300 g la sfarsitul nasterii, ajunge la 60 g la sfarsitul lauziei.

Refacerea colului incepe imediat dupa nastere, iar dupa 6-8 zile colul are o consistenta ferma, ,,cauciucoasa".
Orificiul internse inchide progresiv fiind reconstituit dupa 24 ore, dar ramane permeabil. Dupa 5-6 zile, nu permite decat trecerea unei pulpe de deget, iar dupa 12 zile, orificiul intern este bine inchis.

Muschiul si mucoasa uterina

Dupa nastere muschiul si mucoasa uterina, mult dezvoltate in cursul sarcinii, sufera un proces lent de involutie si transformare.

Miometrul (muschiul uterin).Fibrele musculare, foarte mult dezvoltate, isi revin la dimensiunile obisnuite.

Edemulprodus de imbibitia gravidica se resoarbe.

Endometrul (mucoasa uterina).Dupa eliminarea placentei si a membranelor mucoasa uterine se detaseaza. Dupa aproximativ 6-7 saptamani, intreaga suprafata uterina este acoperita de endometru regenerat. Acest proces dureaza pana la sfarsitul lauziei, cand mucoasa uterina este deplin formatasi femeia poate din nou sa ramana gravida.

Aparitia menstruatiei este in functie de alaptare si se manifesta astfel:

  • amenoree (lipsa menstruatiei),cat timp dureaza alaptarea la 85% dintre mame
  • menstruatii neregulate,cat dureaza alaptarea, la 7-10% din mame
  • menstruatii regulatedesi alapteaza la 5% din mame

Data ultimei menstruatii:

Selecteaza data ultimei
menstruatii pentru a afla data
probabila a nasterii

Data ultimei menstruatii:


Introdu lungimea medie a ciclului menstrual
pentru a afla data urmatoarei ovulatii

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii