Inainte de toate, e bine de explicat de ce femeia care alapteaza trebuie sa acorde o atentie deosebita alimentatiei sale.
In primul rand. Sarcina si nasterea sunt incercari serioase pentru organismul femeii, de aceea, in perioada de dupa nastere, organismul ei are nevoie de restabilire si de completare a acelor substante care au fost consumate de-a lungul sarcinii si la nastere.
In al doilea rand. Copilul, desi nu mai este legat de organismul mamei, continua sa se hraneasca cu ceea ce organismul ei produce - laptele matern. Elementele care se gasesc in laptele matern sunt produse de celulele glandei mamare. In laptele matern exista si alte substante nutritive care provin din sangele mamei. Iar in sange acestea ajung din intestin. Deci, toate produsele care constituie "meniul matern" se gasesc intr-un fel sau altul in laptele mamei. Iar asta inseamna ca aceste produse trebuie sa fie in cantitate suficienta si sa aiba o calitate corespunzatoare ca sa asigure cresterea si dezvoltarea copilului.
In al treilea rand. Mamele sufera foarte des de diferite tipuri de boli alergice, care impiedica buna functionare a tractului gastro-intestinal. Aceste afectiuni deregleaza bariera de functionalitate a intestinului, iar anumiti antigeni (substante care produc reactiile alergice), care in mod normal sunt eliminati din organism, sunt absorbiti in sange si, in mod corespunzator, ajung in laptele matern.
Ce nu e voie sa mancati?
Tuturor femeilor care alapteaza, indiferent de starea de sanatate, nu li se recomanda:
In afara de acestea, femeile sanatoase ar trebui sa limiteze, iar femeile care sufera de boli alergice si boli ale tractului digestiv sa excluda din ratie pe timpul alaptarii urmatoarele produse:
Ce e voie?
In pofida tuturor celor interzise a mai ramas o gama larga de produse, pe care mama care alapteaza poate si trebuie sa le includa in ratia sa. Ea poate consuma urmatoarele produse:
Produse lactate:
Grasimea produselor lactate trebuie sa fie de 2,5% - foarte gras nu e bine de mancat, dar nici produsele foarte degresate nu sunt potrivite pentru mama care alapteaza. Grasimea optima a branzei de vaci - 5-9%.
Carnea si pestele:Paine (mai bine cea cu tarate)
Produse de patiserie - biscuiti, zefir, marmelada
Legume si fructe, cu exceptia celor mentionate mai sus (ex. o banana pe zi, mere si pere coapte, sfecla si morcovi fierti)
Bauturi:
Cantitatea totala de lichid trebuie sa fie de 1,5-2 l pe zi (in primele 3 zile dupa nastere - perioada de formare a lactatiei - se recomanda limitarea cantitatii de lichide pana la 1l pe zi)
Ce trebuie adaugat in ratia alimentara?
Exista produse speciale pentru mame care alapteaza:
Toate aceste produse cresc lactatia, completeaza deficitul de vitamine si minerale, iar unele si pe cel de proteine.
Data ultimei menstruatii:
Selecteaza data ultimei
menstruatii pentru a afla data
probabila a nasterii
Data ultimei menstruatii:
Introdu lungimea medie a ciclului menstrual
pentru a afla data urmatoarei ovulatii
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii