Placenta este un organ creat de sarcina, de culoare rosie-inchisa, plina cu sange, care face legatura intre mama si fat, asigurand schimburile fiziologice necesare nutritiei si dezvoltarii produsului de conceptie. Din acest motiv patologia placentei se resfrange asupra sanatatii fatului.
Structura placentei
Formarea placentei incepe in primele saptamani de sarcina, la 8-10 zile dupa implantarea oului in mucoasa uterina si ajunge la maturitate catre finele lunii a III-a de sarcina.
Diametrul placentei adulte este de 15-20 cm.
Volumul este de 550 cm3.
Suprafafa este de 250-300 cm2.
Grosimea la centru este cuprinsa intre 1,5 si 3,5 cm si se subtiaza spre periferie, unde atinge 5-6 mm.
Greutatea placentei la termen este de 500-600 g, reprezetand 1/6 din greutatea fatului.
Forma. Placenta privita din fata, asezata pe un plan orizontal, are forma de "placinta", rotunda sau ovalara. Privita din profil, are forma de disc, fiind mai groasa la centru decat la margini.
Functiile placentei
Functia respiratorie
In general nevoile de oxigen ale fatului sunt scazute datorita consumului mic energetic si absentei termogenezei care este asigurata de organismul matern.
Functia de nutritie
Se realizeaza prin: trecerea transplacentara a substantelor nutritive de la mama la fat si participarea activa a metabolismului unor substante. Functia de nutritie se caracterizeaza prin:
Apa si electrolitii (Na+, K+, Fe++, Ca++, Cl) trec de la mama, la fat in virtutea legilor difuziunii, sangele fetal avand o concentratie si densitate mult mai scazuta decat sangele matern.
Vitaminele B, C, D, A trec usor prin placenta, ca si vitamina K naturala, cea sintetica fiind retinuta.
Functia excretorie
O serie de produsi, rezultati din metabolismul placentar, ca ureea, acidul uric, creatinina, trec in sangele matern tot prin difuziune si sunt excretati apoi prin rinichi, plamani, tegumente.
Functia endocrina
Placenta este o glanda endocrina care sintetizeaza si secreta hormoni: estrogeni, progesteron, gonadotrofine corionice, hormon lactogen. Gonadotrofina corionica placentara este sintetizata in mari cantitati in prima jumatate a sarcinii, si se elimina prin urina femeii gravide, stand la baza diagnosticului precoce de sarcina prin teste de laborator. Se atribuie acestui hormon o actiune de stimulare in sinteza progesteronului de catre corpul galben, avand si un rol important in reglementarea sintezei estrogenilor placentari.
Hormonul lactogen placentar are efect antiinsulinic si intervine in sinteza steroizilor. Este excretat numai in sistemul circulator matern.
Estrogenii sunt sintetizati din hormonii secretati de glandele suprarenale ale fatului. Dozarea lor este un test valoros de apreciere a vitalitatii fetale.
Progesteronul este secretat de placenta din colesterolul provenit din sangele matern. Se elimina prin urina.
Hormonul tocogen placentar este necesar pentru contractia uterina. S-au pus in evidenta mai multi hormoni tocogeni ca: acetilcolina, seroto-nina, prostaglandine etc.
Alti hormoni pusi in evidenta in placenta: ACTH, TSH, relaxina, ocitocina, renina.
Functia de aparare
Placenta joaca un rol de filtru pentru microbi si toxinele lor.
Microbii si toxinele trec usor daca au o structura micromoleculara; daca au o structura macromoleculara sunt opriti de bariera placentara si nu pot invada fatul. Placenta poate fi depaisita de: spirochete (numai dupa luna a III-a), toxoplasma, bacilul Koch numai exceptional, virusurile poliomielitei, rubeolei etc.
Placenta este traversata de o serie de substante exogene si mai ales de medicamente ca: antitiroidinele de sinteza, sulfamidele hipoglicemiante, antihelminticele, antivitaminele K, antibioticele, androgenii etc. Administrarea lor in sarcina este contraindicata.
Modificarile degenerative ale placentei
Odata cu avansarea sarcinii, in ultimele luni, placenta sufera un proces de imbatranire.
In stari patologice ale mamei: boli cardiovasculare, lues, nefropatii, instalarea acestor procese degenerative apare precoce si mult mai accentuata, ducand la nasteri premature si la moartea fatului in cavitatea uterina.
Data ultimei menstruatii:
Selecteaza data ultimei
menstruatii pentru a afla data
probabila a nasterii
Data ultimei menstruatii:
Introdu lungimea medie a ciclului menstrual
pentru a afla data urmatoarei ovulatii
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii