Trimite unui prieten Printeaza pagina

Modificarile organismului matern in cursul sarcinii

Modificari metabolice

Metabolismul bazal creste in sarcina cu 10-20% (mai ales in a doua jumatate a graviditatii). Aceasta crestere se datoreaza pe de o parte, nevoilor crescande de oxigen ale fatului, iar pe de alta parte, activitatii crescute a diferitelor organe.
Valoarea calorica, la o gravida in repaus, este de 30 calorii in 24 ore/kg corp si de 60 calorii in 24 ore/kg corp, la o gravida care lucreaza 8 ore.

Metabolismul proteinelor. In sarcina, dupa luna a III-a, se produce o retentie de azot,ce poate oscila intre 1,8 si 3,46 g zilnic. Aceasta retentie creste progresiv cu sarcina. Ea se explica prin stocajul azotului de catre tesuturile materne ca material util in dezvoltarea masei uterine, a glandei mamare, precum si in dezvoltarea placentei si fatului.
In consecinta, pentru a evita carenta proteica, alimentatia femeii gravide trebuie sa fie bogata in proteine (1,5 g proteine pe kg corp in 24 ore).

Metabolismul lipidelor. Dintre lipide, colesterolul, lecitina si acizii grasi cresc progresiv cu sarcina, in special in ultimele doua luni. Cresterea colesterolului se datoreaza unei activitati crescute a glandelor suprarenale. Lipemia (cantitatea de lipide din sange) creste continuu in timpul sarcinii.

Metabolismul glucidelor. Datorita consumului crescut al substantelor energetice apare o hiperglicemie usoara materna.

Metabolismul calciului. Eliminarile de calciu, mai reduse in ultimul trimestru de sarcina, explica retentia de calciuatat de necesara formarii si constructiei scheletului fetal. Un regim alimentar sarac in calciu, in fosfor, in vitamina D si vitamina C, in graviditate se manifesta prin decalcifieri ale sistemului osteoarticular matern si fetal (carii dentare, decalcifieri ale coloanei vertebrale, relaxari ale articulatiilor aparatului masticator matern). Uneori, in cadrul deficientei de calciu, pot aparea chiar crize de tetanie la gravida. Din partea fatului au loc aceleasi manifestari, dominate de rahitismul nou-nascutului.In prevenirea acestor tulburari se recomanda un regim bogat in lapte si branzeturi.

In primul si al doilea trimestru de sarcina, nivelul crescut de Ca poate provoca avorturi, iar in ultimul trimestru, nasteri premature, nasteri dificile si osificari exagerate ale craniului fetal.

Se admite ca nevoile de calciu ale organismului matern (zilnic) acopera necesarul de 100 mg Ca/zi ale fatului. In general, se admite ca rezervele de calciu ale, gravidei, apreciate la 1,2 kg (din scheletul ma-tern), pot acoperi necesitatile de calciu repartizate ale fatului, pe langa. O alimentatie corespunzatoare (1,5-2 g calciu/zi).

Metabolismul fosforului. Raportul calciu-fosfor creste in primele luni de sarcina si scade in ultimele saptamani. Gravidele care muncesc au nevoie de o cantitate de fosfor mai mare decat cele casnice. Fosforul este supus unor variatii nesemnificative in timpul sarcinii.

Metabolismul magneziului. Ionul magneziu, cu participarea sa in multiple mecanisme enzimo-metabolice, are important semnificativa in mentinerea sarcinii. Datorita raportului ce exista intre Ca si Mg, organismul femeii gravide poate apela la Mg in cazul unei carente de calciu. Carenta de magneziu poate constitui o cauza de avort sau nastere prematura. Cand nivelul de magneziu scade sub limita inferioara, este absolut necesar a se administra Mg fie sub forma de injectii (ca sulfat de magneziu), sau pe cale orala sub forma de gluconat de Mg.

Metabolismul fierului. Avand in vedere ca fatul isi procura fierul indispensabil din rezervele materne, necesitatile de Fe ale femeii gravide sunt cu 1-1,5 mg% mai mari in comparatie cu starea de negraviditate (1,5-2 mg%/zi). In cazul in care nu se realizeaza un aport suplimentar de Fe se ajunge la o limita inferioara peste care mama nu mai cedeaza fier fatului de unde rezulta carenta fetala in fier.

Metabolismul apei. In sarcina are loc o retentie de apa si cloruri. Absorbtia tisulara exagerata de apa se caracterizeaza prin cresterea ponderala si edeme; fenomenul sta sub dependenta estrogenilor si hormonilor corticosuprarenali si care apare, indeosebi, in ultimul trimestru de sarcina.
Procesul de "imbibatie apoasa" a organismului matern este fiziologic. Depasirea barierii fiziologice in retentia de apa si cloruri marcheaza inceputul instalarii edemului, ce are o semnificatie patologica, si care apare, de obicei, in ultimul trimestru de sarcina.

  inainte

Data ultimei menstruatii:

Selecteaza data ultimei
menstruatii pentru a afla data
probabila a nasterii

Data ultimei menstruatii:


Introdu lungimea medie a ciclului menstrual
pentru a afla data urmatoarei ovulatii

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii