In cadrul masurilor profilactico-curative si de conduita in sarcina si la nastere, metoda psihoprofilactica, gandita pe ideea ca mare partea din durerea resimtita la nastere este de ordin subiectiv si ca se datoreaza fricii, neincrederii, emotiilor, cauta un mare deziderat, acela al inlaturarii durerii la nastere. Durerea are doua componente: durerea reala (reflex neconditionat) si se combate medicamentos; durerea supraadaugata (reflex conditionat) ce se preteaza la combaterea ei prin metoda psihoprofilactica.
Psihoprofilaxia foloseste metode pedagogice, educative, avand in vedere ca actul nasterii este un act fiziologic, normal, dar care, in anumite conditii, poate deveni patologic tocmai datorita componentei nervoase si a factorilor psihici: teama, frica, neincrederea, emotii ce pot amplifica durerea la nastere. Conditia esentiala a succesului psihoprofilaxiei rezida in inlaturarea factorilor emotionali amintiti, care sunt susceptibili sa genereze si sa intensifice o durere produsa de contractia uterina.
Pregatirea psihoprofilactica va avea un program bine stabilit, in cadrul caruia, in. ultimele 6 saptamani de sarcina, vor avea loc 6 lectii (,,scoala mamei").
In cazul in care gravida, din diferite motive, nu a putut urma cursurile psihoprofilactice, se va proceda la o psihoprofilaxie extemporanee, care s-a dovedit, de multe ori, tot atat de eficace, cu conditia ca pacienta sa aiba incredere in medicul obstetrician care o asista la nastere.
Data ultimei menstruatii:
Selecteaza data ultimei
menstruatii pentru a afla data
probabila a nasterii
Data ultimei menstruatii:
Introdu lungimea medie a ciclului menstrual
pentru a afla data urmatoarei ovulatii
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii