Trimite unui prieten Printeaza pagina

Igiena sarcinii

Igiena corporala

Imbracamintea gravidei va fi confectionata de asa maniera, ca sa nu ii produca nici o jena. Ea va fi larga pentru a nu impiedica circulatia sangelui sau respiratia, precum si dezvoltarea normala a fatului. Va fi usoara in timpul verii si calduroasa in timpul iernii. Rochia sa fie comoda, sa se imbrace si dezbrace usor. Ciorapii sa fie prinsi de Centura abdominala, iar jartierele rotunde sa fie evitate, ele stanjenind circulatia membrelor inferioare.

Incaltamintea gravidei trebuie sa fie comoda, avand tocurile joase.

Ingrijirea pielii trebuie sa fie o preocupare deosebita a gravidei. Baia generala este recomandabila in tot timpul sarcinii, cu exceptia ultimei luni, cand va fi inlocuita cu dusuri. Este interzisa sederea prelungita in apa si bai fierbinti. Trebuie evitata trecerea brusca de la o temperatura la alta. Baile cu aburi nu se recomanda. In schimb, masajul, baile de aer si de lumina, expunerea la soare, intretin starea de sanatate a pielii.

Dupa fiecare baie se vor masa mameloanele si se vor unge cu lanolina. Acest masaj se va face cu o panza aspra si va fi superficial. Din cand in cand, este bine sa se stearga mameloanele cu alcool sau cu glicerina si alcool. Pentru mameloanele putin proeminente, se recomanda "gimnastica lor", care consta in apucarea cu degetele si frictiunea lor. Sanii voluminosi vor fi mentinuti prin suporturi speciale laxe.

In timpul sarcinii multe gravide prezinta o leucoree (scurgere albicioasa) mai abundenta. Daca nu este vorba de o infectie (gonococica sau de alta natura), care ar putea compromite sarcina, nu este indicat nici un fel de tratament. Nu se recomanda irigatiile vaginale, deoarece ele slabesc puterea de aparare a vaginului fata de infectiile externe si pot produce prin aparitia contractiilor uterine, avorturi sau nasteri premature. Toaleta externa este permisa si trebuie efectuata cu dezinfectantele obisnuite. Este de dorit ca femeilor gravide sa le fie rezervata o incapere pentru toaleta, deoarece neglijarea unor reguli sumare de igiena, poate duce la infectii locale, care sunt, uneori, in masura sa complice evolutia unei sarcini.

Depistarea tuturor infectiilor din cursul sarcinii si tratarea lor la timp constituie o buna profilaxie a infectiilor gravidice. Raporturile sexuale se vor interzice in ultimele doua luni de sarcina, evitandu-se prin aceasta atat suprainfectarea, cat si rupturile precoce de punga amniotica.


Data ultimei menstruatii:

Selecteaza data ultimei
menstruatii pentru a afla data
probabila a nasterii

Data ultimei menstruatii:


Introdu lungimea medie a ciclului menstrual
pentru a afla data urmatoarei ovulatii

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii