Statisticile arata ca aproape 12% dintre femeile insarcinate sunt fumatoare. O femeie insarcinata care fumeaza 1 pachet de tigari pe zi, inhaleaza de peste 11.000 de ori fumul de tigara in cursul sarcinii!
Fumatul are multe efecte negative asupra organismului, lucru in special valabil in sarcina. El creste tensiunea arteriala deoarece ingusteaza lumenul vaselor de sange; astfel se reduce cantitatea de oxigen si nutrienti pe care o primeste fatul.
In plus, fumul de tigara poate traversa placenta si ajunge la fat. Cand aceasta se intampla, copilul este expus la o concentratie mult mai mare de nicotina decat mama.
Atunci cand fumezi, o face practic si copilul tau!!! Astfel, dublezi sansele ca micutul tau sa ajunga un fumator inrait in cursul vietii.
Fumul de tigara contine multe substante daunatoare, precum nicotina, monoxid de carbon, cianura de hidrogen, gudron, rasini, si substante carcinigene. Fiecare dintre aceste substante pot afecta dezvoltarea copilului.
Studiile au demonstrat ca fumatul in cursul sarcinii mareste riscul de afectare si chiar moarte fetala. Riscul este marit cu pana la 35% la femeile care fumeaza mai mult de 1 pachet de tigari pe zi.
Fumatul mareste incidenta complicatiilor serioase din timpul sarcinii. Un exemplu este abruptio placentae, al carui risc de aparitie creste cu 25% la femeile care fumeaza moderat, si cu peste 65% la fumatoarele inraite. Placenta praevia este, de asemenea, mai frecvent intalnita la mamele fumatoare; rata de aparitie creste cu 25% la fumatoarele moderate, si cu 90% la fumatoarele inraite.
Fumatul interfera cu absorbtia vitaminelor B si C, si duce la depletia acidului folic din organism. Nivelele reduse de acid folic pot avea drept consecinta defecte ale tubului neural (ex. spina bifida) .
Este cunoscut faptul ca copii mamelor fumatoare cantaresc mai putin la nastere. Scaderea greutatii la nastere este direct legata de numarul de tigari fumat de mama in cursul sarcinii. De asemenea, cresc sansele ca copilul sa se nasca cu un numar mai mic sau mai mare de degetele sau cu degetele unite. Aceste efecte nu se manifesta in sarcinile ulterioare daca mama renunta la fumat.
In plus, s-a constatat ca copii nascuti din mame fumatoare prezinta un IQ mai scazut si o incidenta mai crescuta de tulburari de citire si de sindrom de disfunctie cerebrala minima (hiperactivitate). Cu cat este mai mare numarul de tigari fumate, cu atat creste sansa ca IQ-ul copilului sa fie mai scazut.
Fumatul in cursul sarcinii a fost asociat si cu supraponderalitatea sau obezitatea copiilor mai tarziu in viata. In aditie, ei prezinta un risc mai mare de a suferi de infectii otice acute pana la varsta de 5 ani. De asemenea, incidenta bolilor repiratorii este mai crescuta.
Renunta la fumat acum!!! Desi poate fi mai dificil de realizat pentru unele persoane, trebuie luate in considerare beneficiile aduse sanatatii tale, dar mai ales a viitorului copil.
Renuntarea la fumat poate fi insotita de anumite simptome initiale (semn ca organismul se reface), precum depresie, iritabilitate, insomnie, anxietate si neliniste. In cateva saptamani aceste simptome vor incepe sa se reduca.
De asemenea, mama nu trebuie sa fie expusa fumului de tigara intrucat acesta poate fi la fel de periculos ca fumatul in sine. Deci, sarcina poate fi un motiv bun ca toata familia sa renunte la fumat.
Printre beneficiile renuntarii la fumat se numara:
Data ultimei menstruatii:
Selecteaza data ultimei
menstruatii pentru a afla data
probabila a nasterii
Data ultimei menstruatii:
Introdu lungimea medie a ciclului menstrual
pentru a afla data urmatoarei ovulatii
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii