Consumul de peste este o practica foarte sanatoasa, in special benefica in cursul sarcinii.
Potrivit studiilor, femeile care consuma o varietate bogata de peste in cursul sarcinii, au sarcini la termen si dau nastere unor copii cu greutate mai mare. Acest aspect este foarte important, deoarece cu cat copilul ramane mai mult in uter, cu atat cresc sansele ca el sa fie sanatos si puternic la nastere.
Studiile recente au demonstrat faptul ca femeile care mananca peste in cursul sarcinii prezinta un risc mai scazut de travaliu prematur. Acest beneficiu se poate datora acizilor grasi Omega-3 continuti in peste, care determina un raspuns hormonal ce previne aparitia travaliului prematur. De asemenea, acizii grasi Omega-3 ajuta la prevenirea hipertensiunii induse de sarcina si preeclampsiei.
Acizii grasi Omega-3. Uleiul de peste este important in dezvoltarea creierului la fat. Hamsiile, heringul, chefalul, scrumbiile, somonul, sardinele si pastravul sunt exemple de pesti cu continut bogat de acizi grasi Omega-3. Acizii grasi Omega-3 se gasesc, de asemenea, in produse de origine animala, precum carnea de vita, oua (de la gaini cu o alimentatie speciala).
Daca esti vegetariana sau nu iti place pestele adauga tofu, ulei de canola, seminte de in, soia, nuca si germeni de grau la dieta deoarece aceste alimente contin ulei linoleic, care este un tip de acid gras Omega-3. Oamenii de stiinta considera ca consumul de peste bogat in acizi grasi Omega-3 sau consumul acizilor grasi Omega-3 sub alta forma poate imbunatati dezvoltarea intelectuala a copilului tau.
Este important sa incluzi acizi grasi Omega-3 in dieta, insa acestia nu trebuie sa depaseasca 2-4 g pe zi.
Iata cateva tipuri de pesti si crustacee ce pot fi consumate in cursul sarcinii:
Intoxicatia cu metilmercur. Unii pesti sunt contaminati cu o substanta periculoasa ca rezultat al poluarii umane. Persoanele care mananca acesti pesti prezinta riscul unei intoxicatii cu metilmercur.
Mercurul este o substanta ce poate rezulta ca un produs auxiliar al poluarii. Mercurul devine o problema atunci cand este eliberat in aer ca poluant. De aici ajunge in oceane si ulterior in anumite tipuri de peste. Pestele acumuleaza metilmercurul in muschi; pestii de dimensiuni mai mari care traiesc mai mult au sanse mai mari sa prezinte nivele crescute de mercur, deoarece au avut timp sa-l acumuleze in sistem. Cei mai mari poluatori de metilmercur sunt fabricile care ard carbune. Acestea elibereaza mai mult de 40% din metilmercurul ce polueaza aerul.
Studiile au demonstrat ca un anumit nivel de metilmercur din peste este periculos pentru oameni. Metilmercurul poate trece de la mama la fat prin intermediul placentei. Din cauza dezvoltarii cerebrale rapide, fatul este mai vulnerabil la intoxicatia cu metilmercur decat un adult.
Este indicat ca femeile insarcinate sau cele care incearca sa ramana insarcinate sa fie precaute - anumite tipuri de peste nu trebuie consumate mai mult de o data pe luna. De fapt, o femeie insarcinata nu trebuie sa consume mai mult de 340 gr peste pe saptamana.
Pestii care trebuie evitati sunt: rechinii, pestele-spada, stiuca, tonul (proaspat sau inghetat). Daca alaptezi limiteaza consumul acestor tipuri de peste la o data (o portie) pe saptamana.
Precautii aditionale in privinta consumului de peste! Alti poluanti de mediu pot fi continuti in peste. Dioxina si bifenil policlorinati pot fi prezenti in anumite tipuri de peste, precum lufarul sau pastravul de apa dulce - evita-i!
Paraziti, bacterii, virusi si toxine pot, de asemenea, contamina pestele. Consumul de peste infectat te poate imbolnavi uneori grav. Crustaceele proaspete, daca sunt contaminate, pot cauza hepatita A, holera sau gastroenterita. Evita consumul de peste crud in cusul sarcinii.
Data ultimei menstruatii:
Selecteaza data ultimei
menstruatii pentru a afla data
probabila a nasterii
Data ultimei menstruatii:
Introdu lungimea medie a ciclului menstrual
pentru a afla data urmatoarei ovulatii
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii