Trimite unui prieten Printeaza pagina

Traumatismul obstetrical matern in cursul nasterii

In cursul nasterii spontane, dar mai cu seama in cursul unor interventii obstetricale, se pot produce diverse leziuni traumatice ale partilor moi si osoase materne, interesand vulva, perineul, vaginul, uterul, si uneori chiar organele vecine (vezica, rectul, mai rar bazinul osos).

Rupturile vulvei si ale perineului

Sunt cele mai frecvent intalnite, apar mai ales la prima nastere. Dupa intinderea lor se descriu patru grade.

Rupturi de gradul I, in care sunt interesate mucoasa vaginala si vulvara, tegumentele perineului ramanand intacte sau rupte pe o mica distanta.

Rupturi de gradul al II-lea, in care pe langa rupturile mucoasei vaginale si ale tegumentelor perineului, care sunt mai intinse (2- 4 cm), se adauga si rupturi ale muschilor ridicatori anali.

Rupturi de gradul al III-lea, numite si rupturi complete (primele fiind incomplete), intereseaza si sfincterul anal, iar uneori chiar o portiune din peretele anterior al rectului.

Rupturi de gradul al IV-lea, cand fatul patrunde prin rafeul ano-vulvar (portiunea dintre anus si vulva). Sunt atipice.

Rupturile vulvoperineale pot avea cauze multiple. Unele tin de calitatea insasi a perineului, iar altele sunt determinate de cauze fetale (craniu prea mare, sau chiar mic, dar expulzat prea rapid, distanta dintre umeri prea mare prea mare, nasterii in prezentatii fetale dificile etc.)

Clinic, prin simpla inspectie se poate observa extinderea rupturii. Ele sunt insotite de mici hemoragii, uneori abundente cand intereseaza regiunea clitoridiana.

Tratamentul este chirurgical si consta in perineotomie sau epiziotomie. Dupa nastere se va aplica sutura.

Rupturile vaginului

Sunt rareori izolate, de cele mai multe ori rupturile vaginului insotind rupturile vulvoperineale.

Clinic, majoritatea rupturilor de vagin nu se insotesc de semne functionale, ele putand trece neobservate daca nu se face un examen atent cu valvele, imediat dupa expulzia placentei.

Uneori se produc hemoragii mari, cand rupturile sunt adanci si intinse, in cursul unor interventii.

Tratamentul consta in sutura rupturilor.

Rupturile colului uterin

Rupturile de col uterin in cursul nasterilor spontane sunt destul de frecvente.

Clinic, uneori trec neobservate, alteori apar insa hemoragii abundente, insotite de semne generale de anemie (paloare, tahicardie, scaderea tensiunii arteriale).

Aceste hemoragii pot fi confundate cu hemoragiile care insotesc inertia ulterina, dupa expulzia placentei. Prezenta, la palparea abdomenului, a unui corp uterin dur, contractat, pledeaza pentru hemoragii datorite rupturilor de col sau vagin.

Tratamentul consta in sutura imediata a rupturilor.

Rupturile uterului

Rupturile de uter din cursul nasterii pot fi spontane sau provocate, survenind in urma unor manevre obstetricale.

Rupturile spontane apar de obicei in cursul unor travalii distocice (dificile), cand uterul prezinta unele alterari anatomice (fibrom, cancer etc.).

Rupturile provocate se produc cu ocazia unor interventii.

Simptomele clinice ale rupturilor uterine sunt foarte variate si depind de localizare.

Prognosticul este foarte grav. Fatul moare in marea majoritate a cazurilor (80-100%). Mortalitatea materna este scazuta.

Prima masura consta in administrarea unui spasmolitic sau a unui opiaceu, dupa care bolnava se transporta intr-un serviciu medico-chirurgical organizat.

Interventia chirurgicala este obligatorie, deoarece tratamentul rupturii uterine este numai chirurgical si de urgent maxima.


Data ultimei menstruatii:

Selecteaza data ultimei
menstruatii pentru a afla data
probabila a nasterii

Data ultimei menstruatii:


Introdu lungimea medie a ciclului menstrual
pentru a afla data urmatoarei ovulatii

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii