Sarcina prelungita sau suprapurtata este o forma rara de terminare anormala a sarcinii.
Definirea exacta a starii de sarcina prelungita este extrem de dificila, datorita controverselor asupra duratei normale a unei sarcini, datorita necunoasterii exacte a datei fecundatiei, precum si datorita variatiilor individuale ale duratei ciclului menstrual.
In mod practic trebuie facuta o deosebire intre o sarcina prelungita cronologic (anamnestic), din care rezulta un fat fara semne de suprapurtare si o sarcina prelungita patologic, din care rezulta un fat postmatur, cu semne caracteristice.
Durata normala a sarcinii poate oscila intre 266 si 294 de zile, numarate din prima zi a ultimei menstruatii. Dupa saptamana a 42-a, sarcina este considerata prelungita.
Frecventa sarcinii prelungite oscileaza intre 2,4 si 3,68%. Datorita incidentei mici s-a pus problema daca exista sau nu sarcina prelungita, dar realitatea prezentei sale este demonstrata prin actiunea nefasta asupra fatului, care poate deceda inainte, in timpul, sau dupa nastere.
Cauze
S-a descris o frecventa mai mare a sarcinilor prelungite la femeile cu un ciclu menstrual mai lung de 28 zile, precum si o predispozitie individuala (o femeie care a avut o sarcina suprapurtata are de 3-4 ori mai multe sanse de a repeta accidentul).
Alimentatia deficitara poate favoriza suprapurtarea, deoarece fatul are nevoie de un timp mai lung pentru a ajunge la maturitate.
Stari obstetricale patologice ca disgravidiile si afectiunile cardio-vasculare ar putea favoriza prelungirea sarcinii.
Semne si simptome
Nerecunoasterea unei sarcini prelungite poate duce la moartea unui fat care ar fi usor de salvat, iar pe de alta parte, diagnosticarea sa prea frecventa, poate expune gravida la interventii inutile sau periculoase, dand nastere unor copii prematuri.
Cauza principala a suferintei fetale intrauterine in sarcina prelungita este hipoanoxia (nivelul scazut de oxigen), fapt demonstrat atat de aspectul fatului postmatur, cat si de leziunile constatate. Hipoanoxia fetala se datoreaza degenerarii (imbatranirii) placentare cu insuficienta functionala ca efect, proces natural in apropierea termenului care, accentuat, devine patologic.
Tratament
Conduita medicala consta in supravegherea atenta a vitalitatii fetale, incepand din saptamana a 42-a de sarcina si declansarea nasterii imediat ce apar semne de suferinta fetala.
Terminarea nasterii prin sectiune cezariana este indicata in caz de esuare a tentativei de declansare medicamentoasa a travaliului, in caz de aparitie sau agravare a suferintei fetale in travaliu, si la femeile in varsta care se afla la prima nastere.
Data ultimei menstruatii:
Selecteaza data ultimei
menstruatii pentru a afla data
probabila a nasterii
Data ultimei menstruatii:
Introdu lungimea medie a ciclului menstrual
pentru a afla data urmatoarei ovulatii
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii