Tratamentul la nasterea prematura intereseaza: perioada care precede eventuala nastere prematura, perioada nasterii premature si ingrijirile nou-nascutului prematur.
Conduita in perioada care precede eventuala nastere prematura este, in primul rand, o conduita profilactica, pentru evitarea nasterii premature.
In perioada prenatala se vor lua masuri de preventie. Se vor trata bolile cronice ale mamei, se vor preveni si trata bolile acute (bolile infectioase, gripa etc.), se vor depista precoce si se vor trata disgravidiile, deficientele hormonale, carentele de vitamine, proteine, calciu, iod, fier.
Se vor administra vitamine (A, C, E si D), se vor preveni micile traumatisme repetate, se vor evita conditiile necoraspunzatoare de munca, incepand mai ales din luna a V-a, se va respecta concediul prenatal, se vor evita interventiile chirurgicale, se va pastra o igiena riguroasa a sarcinii, in special psihonervoasa.
In cazul in care apare o amenintare de nastere prematura ce se manifesta de obicei prin dureri lombare (in sale) din cauza contractiilor uterine, eventual mici pierderi de sange, bolnava trebuie internata in spital. Repausul la pat este obligatoriu.
Se vor administra medicamente antispastice, sedative nervoase si progesteron. Se mai pot asocia vitaminele C, B.
Conduita in timpul nasterii premature are in vedere evitarea traumatismelor obstraticale si anoxiei (scaderea nivelului de oxigen).
Ingrijirile date nou-nascutului prematur
Nasterea unui prematur trebuie sa fie considerata ca o adevarata urgenta medicala. Prezenta unui pediatru specializat in neonatologie, chiar in timpul nasterii sau cel putin imediat dupa nastere, este necesara.
La nastere, adeseori prematurul este in stare de suferinta. De aceea, sectionarea cordonului ombilical se face cu intarziere (fatul ia din placenta o cantitate de sange) si la distanta de ombilic (pentru eventuala transfuzie de sange).
Reanimarea nou-nascutului prematur comporta aceleasi reguli ca si pentru nou-nascutul la termen, a carei aplicatie necesita o cat mai mare precizie. Elementele care trebuie combatute sunt hipoxia (nivelul scazut de oxigen), manevrele brutale, infectia, pierderea de caldura, hemoragia.
Asistenta se va efectua prin dezobstruare, care se va face dupa expulzia capului si inainte de nasterea toracelui, prin administrare de oxigen pacientei si apoi nou-nascutului prematur, incalzire, asezare in scutece sterile, pozitie decliva in incubator, la temperatura adecvata si constanta si la umiditate corespunzatoare.
Prematurul va ramane in incubator pana cand respiratia va fi normala si comportarea fiziologica.
Daca la nastere nu se instaleaza respiratia dupa dezobstruare, se va aplica intubatia orotraheala si respiratia controlata pana la stabilirea respiratiei spontane. Se impune adesea administrare de vitamine C, K, antibiotice.
Data ultimei menstruatii:
Selecteaza data ultimei
menstruatii pentru a afla data
probabila a nasterii
Data ultimei menstruatii:
Introdu lungimea medie a ciclului menstrual
pentru a afla data urmatoarei ovulatii
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii