In majoritatea cazurilor fatul mort este retinut un timp in uter (ou mort si retinut, sarcina oprita in evolutie). Dupa ce se schimba echilibrul hormonal de sarcina, se declanseaza contractii uterine si se evacueaza uterul.
In caz ca moartea are loc in primele luni de sarcina, acesta se resoarbe complet.
Daca fatul este mai mare se produce mumificarea lui (prin uscare si retractie). Procesul de mumifiere se intalneste mai frecvent in sarcinile gemelare cu unul din feti morti. Ambii feti sunt expulzati la nastere.
Fatul mort se poate si suprainfecta. In cazul in care fatul mort nu se elimina spontan, trebuie declansat travaliul pentru expulzia lui sau sa fie extras.
Trebuie avuta in vedere intotdeauna starea psihica a unei femei care stie ca poarta un fat mort.
Retentia indelungata in uter a fatului mort nu da reactii si simptome de cele mai multe ori. Sunt insa cazuri in care fatul mort si retinut produce gravidei indispozitii, lipsa poftei de mancare, greturi, frisoane etc. Acestea nu sunt semne de infectie, ci de resorbtia elementelor tisulare distruse.
Atunci cand fatul in uter se suprainfecteaza, el intra in necroza (distructie tisulara) de putrefactie, dupa care apare infectia grava.
Data ultimei menstruatii:
Selecteaza data ultimei
menstruatii pentru a afla data
probabila a nasterii
Data ultimei menstruatii:
Introdu lungimea medie a ciclului menstrual
pentru a afla data urmatoarei ovulatii
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii